• Turkhane Logo

Her an her şey olabilir: Dolarda baş döndüren rekorlar

Türk Lirası'nın başta dolar ve euro gibi yabancı para birimleri karşısında mum gibi erdiği bir günde toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu haftalık repo faizini yüzde 16'dan yüzde 15'e indirdi. Dolar ve euro anbean rekor kırıyor.

09:45 19 Kasım 2021 Cuma
Her an her şey olabilir: Dolarda baş döndüren rekorlar
Türk Lirası'nın başta dolar ve euro gibi yabancı para birimleri karşısında mum gibi erdiği bir günde toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu haftalık repo faizini yüzde 16'dan yüzde 15'e indirdi. Dolar ve euro anbean rekor kırıyor.



Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi yüzde 16’da yüzde 15’e indirmesinin etkisiyle Türk Lirası tarihteki en düşük seviyeye indi. Döviz kurları anlık rekor kırıyor. TCMB Para Politikası Kurulu, eylül ayında başlattığı faiz indirimi serisine devam ediyor. Dolar/TL paritesi yüzde 4’e yakın değer kazanarak 11 TL’yi aştı. Yeni rekorun hemen akabinde dakikalar içinde dolar 10,95 TL’ye kadar geriledi.

21 Ekim’de yüzde 18’den yüzde 16’ya çekilen politika faizi bugünkü toplantıda yüzde 15’e indirildi. TCMB mevcut şartlarda 16 Aralık’ta sembolik de olsa indirimin devam edebileceğini ima etti.


DOLAR 11,31 TL’YE ÇIKTI, EURO 13 TL’NİN EŞİĞİNDE

Kararın hemen akabinde gece yarısı kırdığı 10,97 TL rekoruna doğru hamle yapan dolar, Türkiye saati ile 16.35’te 11,31 TL’ye kadar tırmandı. Euro ise 12,82 TL oldu.

Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) “politika faizi” diye bilinen haftalık repo faizini yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi. Kavcıoğlu’nu yanı sıra kurulda şu isimler yer alıyor: Dr. Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak, Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve Prof. Dr. Yusuf Tuna.

PİYASALAR İNDİRİM KARARINI NASIL YORUMLADI?

TCMB’nin faiz kararının akabinde dolar 10,50 TL’den 10,95 TL’ye yükseldi. Kâr satışlarının etkisiyle gerileyon dolar/TL Türkiye saati ile 14.30’da 10,88 civarında. Aynı dakikalarda 12,46 TL’den dönen euro ise 12,36 TL. İngiliz Sterlini 14,65 TL’den, İsviçre Frangı ise 11,68 TL’den satılıyor.

24 ayar altının gram fiyatı 667 TL oldu. Çeyrek altın 1.082 TL, Cumhuriyet altını 4 bin 435  TL’ye indi. Yarım altın 2 bin 191 TL. 999 ayar has gümüşün gramı ise 9,01 TL.

BORSA İSTANBUL’DA İNİŞ VE ÇIKIŞLAR BAŞ DÖNDÜRDÜ

Geçen haftayı üst üste rekorlar kırarak tamamlayan dolar bugün rekor bayrağını 10,97 TL zirvesine dikmişti. Gece yarısında euro da 12,50 TL’nin eşiğinden dönmüştü.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 1.707-1.724 puan arasında seyrediyor. BİST 100 doların 11,31 TL’ye fırladığı dakikalarda 1.759 puana kadar tırmandı. Akabinde endeks 1.698 puana indi.

Faiz kararına dair PPK’dan yapılan açıklamada 16 Aralık’ta faiz indiriminin sonuna gelinebileceği ima edildi. Pas geçme ya da 50 baz puanlık indirim ihtimali artarken, açıklamada şöyle denildi: “Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.”

“100 BAZ PUAN İNDİRİLEREK YÜZDE 15 OLARAK BELİRLEDİK”

Açıklamada, “Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerle ilgili gelişmeler yakından takip edilmektedir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir.” ifadeleri dikkati çekti.

“Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir.” denilirken, “Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.” tespitine yer verildi.

ERDOĞAN “FAİZİ MÜDAFAA EDENİ BARINDIRMAM” DEMİŞTİ

TCMB’nin faiz kararına vermesinin hemen arifesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hâlâ kalkıp da bu yolda, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasın ben faizi savunanla beraber olmam, olamam.” demişti.

Erdoğan’ın 4 Ağustos akşamı ATV’de sarf ettiği “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Bir yerlere sinyalimi vermiş oluyorum.” şeklindeki sözleri yatırımcılar nezdinde “faiz indirimi sezonu sonbaharda açılacak” diye yorumlanmıştı. Erdoğan’ın çıkışının akabinde dolar 8,30 TL’den 8,68 TL’ye yükselmişti.

Erdoğan, “Enflasyona gelince, ben özellikle şu anda ağustos ayını geride bıraktığımızda, enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonunun daha yukarı çıkması mümkün değil.” demişti.

“Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz.” diyen Erdoğan “Yüksek faiz yok. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Düşük faiz düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Ağustos’ta düşük enflasyona geçeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Son güncelleme: 09:45 19.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı