• Turkhane Logo

Helal üretmeyi dahi becerememek

Üretilen helal ürünlerin yüzde 80'i gayrimüslimlerin elinde.

14:30 20 Kasım 2017 Pazartesi
Helal üretmeyi dahi becerememek
Üretilen helal ürünlerin yüzde 80'i gayrimüslimlerin elinde.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 23-25 Kasımda İstanbulda gerçekleştirilecek Dünya Helal Zirvesi öncesinde, helal pazarının yüzde 80inin gayrimüslim ülkelerin elinde olduğunu belirtti.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Zeybekçi; helal pazarının gıda, kozmetik, sağlık, turizm, finans ve ilaç sektörlerini barındırdığını ve pazarın, 4 trilyon doların üzerinde bir değere sahip olduğunu belirtti. Zeybekçi, Türkiyenin, bu pazarda söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Zeybekçi müslümanların yanı sıra, temiz ve güvenli olduğu için helal ürünlerin gayrimüslimler tarafından da tercih edildiğini belirtti.

Ekonomi Bakanlığının helal ürünlerin belgelendirmesine dair de çalışmaları var. Helal ürünlerin belgelendirme pazarının tek başına büyüklüğü 6 milyar dolar. Zeybekçi Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK), Türkiyeli belgelendirme firmalarının pazarda daha fazla pay sahibi olmasını da sağlayacağını söyledi.

Helal ürün standartları, İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından belirleniyor. 

Son güncelleme: 14:30 20.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı