• Turkhane Logo

Hayvancılık alarm veriyor: ‘Sektörden çıkmak isteyen mezbahalara koşuyor’

AKP’nin tarım ve hayvancılık politikaları yıllardır tartışılan konuların başında geliyor.

11:48 21 Kasım 2018 Çarşamba
Hayvancılık alarm veriyor: ‘Sektörden çıkmak isteyen mezbahalara koşuyor’
AKP’nin tarım ve hayvancılık politikaları yıllardır tartışılan konuların başında geliyor.




24 Haziran seçimleri döneminde işsizlikten ve borçlarını ödeyememekten dolayı kendilerini yakan vatandaşlara şahit olundu. 


Hayvancılık sektöründe durumlar daha da kötüye gidiyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre üreticilerin sıkıntıları had safhaya ulaşmış. 

Döviz artışı gerekçe gösterilerek diğer girdi maliyetlerinin yanı sıra son 5 ayda yem fiyatlarında yüzde 40’a varan artış yaşanırken, çiğ süt fiyatlarında hem yeterli artış olmaması hem de süt bedellerinin zamanında ödenmemesinin, üreticiyi üretimden çekilmeye ittiği belirtiliyor.

Öyle ki, hayvancılıktan tamamen çıkmak için hayvanlarını kesmek isteyen çiftçinin, mezbahalara koştukları ifade ediliyor. 

Haberde aktarılana göre mezbahalar ise bugün sıra alan bir hayvan yetiştiricisine ancak 2019 yılı şubat ayı sonuna randevu verebiliyor. Sektör temsilcilerinin, “Ülke olarak hayvancılığı tekrar kazançlı bir hale getiremezsek paramızla et ve süt bulamayacak hale geleceğiz. Günü kurtarmak için yapılan ithalat umutlarımızı söndürüyor. İnsanların elindeki besisini almış danasını maliyetinin altında kestiriyorsa, bir daha yerine hayvan alıp üretime devam etmez” uyarısında bulunduğu kaydediliyor.

Et ve Süt Kurumu başta olmak üzere soğuk hava depolarının dondurulmuş etle dolu olduğuna da işaret eden sektör temsilcileri, buna karşın et fiyatlarının yurtiçi piyasada düşmemesinin, ithal et fiyatlarından kaynaklandığını söylüyor.

Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinin dayanılamaz bir hal aldığını ve üreticilerin üretimden çekildiğini dile getiren Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Anıl, şunları kaydediyor:

“Süt üreticisi üretime dayanamıyor. Dişi hayvanlarını kestirip, ete ve paraya dönüştürme derdinde. Ancak şu an Türkiye’de sığır kesiminden danaya sıra gelmiyor. Türkiye’deki tüm mezbahalar dişi sığır kesiyor. Dişi sığır kesiminde fiyatlar çok aşağıda ve birileri müthiş para kazanıyor. Marketteki etin dana eti olması çok nadir. İnsanlar tamamen sığır eti yiyor.”

“Piyasada fiyatı ithal gelen et fiyatı belirliyor” diyen Anıl, “Biraz daha sıkıştırırlarsa üretici kendisi devreye girecek. Sırf hayvanları elden çıkarmak için pazara eti ucuza, kendisi sunacak. Çünkü ülke gündeminde yerel seçimlerin olduğu şu dönemde, sektörümüz bu kadar frensiz gidiyorsa, seçim sonrası ne olacağı çiftçiyi endişelendiriyor” yorumunu yapıyor.

 

Son güncelleme: 11:48 21.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı