• Turkhane Logo

Gürses: Piyasalar bekliyor ama halk beklemiyor, bolca döviz alıyor

Ekonomist Uğur Gürses, piyasaların sandıktan çıkan sonucun tescillenmesini ve ardından Ankara'nın ekonomide izleyeceği rotayı görmeyi beklediklerini belirtti.

13:56 08 Nisan 2019 Pazartesi
Gürses: Piyasalar bekliyor ama halk beklemiyor, bolca döviz alıyor
Ekonomist Uğur Gürses, piyasaların sandıktan çıkan sonucun tescillenmesini ve ardından Ankara'nın ekonomide izleyeceği rotayı görmeyi beklediklerini belirtti.


DW Türkçede kaleme aldığı yazısında, Gürses, piyasaların seçim sonuçlarına göre dövizde bir fiyatlandırma yapmayı beklerken vatandaşın beklemediğini ve döviz alımına yöneldiğini kaydetti. 

Yapısal reform iddiasının gerçekçi olmadığını savunan Gürses, tespitlerini şu satırlarla sürdürüyor:


Piyasalar seçim sonuçlarının sandıktan çıktığı gibi tescil edilmesini, sonrasında da Ankara’nın nasıl bir ekonomi politikası rayına geçeceğini görmeyi bekliyor. 

Piyasalar durup bekliyor ama haftalardır yurttaşlar tarafında görülen şu: Tasarrufçu durup bekleme eğiliminde değil. Türk halkı döviz almaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, seçim öncesi haftada yerleşiklerin bankalardaki döviz hesapları 2.6 milyar dolar arttı. Böylece, yılın ilk üç ayında tam 20.9 milyar dolarlık artışla 181.9 milyar dolara ulaştı. Bu mevcut veri setinde, son 6 yılın rekor seviyesi. Bankalar, müşterilerine döviz satmaları halinde kurallar gereği kendi pozisyonlarını da dengelemek için bunu yerine koyarak döviz satın almak zorunda. Bu yüzden, kur artışında “dış güç” arayan Ankara’nın, “iç güçleri” neden TL’de tutmaya yeterince ikna edemediğini düşünmesi gerekir.

....yurttaşlar tasarruflarını hızla dövize kaydırıyor.

Merkez Bankası döviz rezervlerinin altı milyar dolara yakın düştüğünü ifade eden Gürses, arka kapıdan kamu bankaları eliyle döviz satışı yapıldığına değindi.

Merkez Bankasının şeffaflığı elden kaçırdıkça piyasa uzmanları ve ekonomistler arasında kaygıların yükseldiğine vurgu yapan Gürses, Arka kapı” politikası, “sopayla” faiz belirleme, sermaye hareketlerinde “cadı avı”, Merkez Bankası’nın bilanço verilerinde açıklanamayan muğlaklıkla bir araya gelince, seçim öncesinde kurum ve kuralların altını boşaltan Ankara’nın seçim sonrasında açıklayacağı bildirilen “yapısal reform” iddiasının hiç de elle tutulur tarafı kalmıyor eleştirilerini sıraladı.

Son güncelleme: 13:56 08.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı