• Turkhane Logo

GSM operatörleri taahhüdü erken bitirip zam yapıyor

Son dönemde enflasyon nedeniyle maliyeti artan operatörler, 2 yıllık taahhütleri, süre dolmadan sonlandırıp faturalara zam yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının tüketici kanununa aykırı olduğunu söyledi.

17:25 23 Ağustos 2023 Çarşamba
GSM operatörleri taahhüdü erken bitirip zam yapıyor
Son dönemde enflasyon nedeniyle maliyeti artan operatörler, 2 yıllık taahhütleri, süre dolmadan sonlandırıp faturalara zam yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının tüketici kanununa aykırı olduğunu söyledi.





Yüksek enflasyon ortamında ücretleri artıramayan GSM operatörleri ile internet ve TV servis sağlayıcıları, taahhüdü erken bitirerek fiyat artırma yoluna gitmeye başladı. Tüketicilerine 2 yıllık fiyat taahhüdü ile paket satan şirketler, 1 yılın sonunda sözleşmenin bittiğini gerekçe göstererek zam yapıyor.          



Ekonomim.com’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre, şirketler, telefonla arayarak, müşteriyi taahhüdün bittiğine ikna ediyor. Yeni ve zamlı paketi de indirimli paket olarak pazarlıyor.   



Satış temsilcileri telefonda “Taahhüdünüz bitti şimdi bu paketi size indirimli fiyattan sunuyorum. Kabul etmezseniz 50 lira daha fazla ödersiniz” gibi sözlerle müşteriyi, zamlı fiyatın kampanya olduğuna ikna ediyor. Müşterinin, “Ben iki yıllık kampanya için bu paketi seçtim” demesi de yetersiz oluyor.



Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme, yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının Tüketici Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.



“ŞİRKETLER, ONAY ALMADAN ZAM YAPAMAZ”



Tüketiciye kampanyasında 2 yıllık fiyat sözü veren operatörün, bunu tüketici aleyhine değiştiremeyeceğini belirten Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu’na göre taahhütler ve sözleşmeler tüketici aleyhine değiştirilemez. Ancak cep telefonu ya da internet şirketleri sözleşmelerinde iki yıllık kampanyayı müşteriye 1 yıl sonra yenilenmek üzere diye satmış olabilir. Bunu da sözleşmeyi yapmadan müşteriye söylemesi gerekiyor. Abonelik sözleşmelerinde müşterilerin gözden kaçırdığı maddeler olabiliyor” diye konuştu.



Sözleşmede ne olursa olsun tüketiciden onay almadan zam yapılamayacağını belirten Ağaoğlu, “Kanuna göre onay almadan zam yapılması mümkün değil. Bu sebeple iki yıllık sattığı kampanyayı aslında 1 yıllık yaptık, sizi kandırdık dememek için de taahhüt bitti oyunu yapıyor. Cep telefonu ve internet şirketleri yıllarca tüketiciyi cayma bedeli ile ellerinde tutmaya çalıştı. Bu taahhütler konusunda her gün binlerce şikâyet alıyoruz” dedi.



“EMSAL KARARLAR VAR”



Özellikle internet ve cep telefonu aboneliklerinde cayma bedeli konusunda milyonlarca kişinin mağdur olduğunu belirten Aydın Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu’na göre tüketici, 1 yıldan daha uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. Operatörler, tüketiciye ‘2 yıl aboneliğin var. Erken çıkarsan 1000- 1200 TL ceza ödeyeceksin’ diyor. Her gün böyle şikâyet geliyor bana. Ben de diyorum ki 1 yıldan uzunsa aboneliğiniz hiç düşünmeden çıkın. Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini gösteren emsal kararlar var” diye konuştu.

Son güncelleme: 17:25 23.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı