• Turkhane Logo

Gıda enflasyonu tarihi zirvesinde: Çöpe gidecek ürün vatandaşa gidiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, (İPA) "Gıda Fiyatları Krizi Neden Şimdi, Neden Yine" başlıklı bir rapor hazırladı.

11:35 09 Haziran 2022 Perşembe
Gıda enflasyonu tarihi zirvesinde: Çöpe gidecek ürün vatandaşa gidiyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, (İPA) "Gıda Fiyatları Krizi Neden Şimdi, Neden Yine" başlıklı bir rapor hazırladı.

Raporda, son 15 yılda gıda fiyatlarında görülen üçüncü krizle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekilerek, Kovid-19 pandemisiyle başlayan hızlı gıda fiyatı artışlarının Rusyanın Ukraynayı işgaliyle tarihi zirvesine ulaştığı vurgulandı.

MEYVE VE SEBZELER TANEYLE SATILIYOR

Raporda, son 6 ayda, yüksek bir hızla sofraların en temel ürünlerine market raflarında alarm takıldığı, meyve ve sebzelerin taneyle satıldığı, gıda enflasyonunun her ay daha da artarak tarihi zirvesine ulaştığı bir noktaya gelindiği belirtildi. Gıda enflasyonunun, gübre-mazot gibi girdi maliyetlerinin rekor kırdığı belirtilen raporda, “Belki de bütün gıda tartışmalarında en görünmez kesim olan üreticilerin maliyetleri genel enflasyonun çok üzerinde seyretti. Açıkça vurgulamak gerekirse Türkiye, bugün gıda fiyatlarında patlak veren bir yapısal krizin içinden yeniden geçiyor” denildi.


VATANDAŞIN YÜZDE 56,8İNİN ALIŞVERİŞTE İLK DİKKAT ETTİĞİ ÜRÜNLERİN FİYATI

İPAnın yaptığı Nisan 2022 İstanbul Barometresi araştırmasına göre; katılımcıların yüzde 65,9u, değişen ekonomik koşullar sebebiyle aldığı gıdaların miktarını azalttığını belirtti. Katılımcıların yüzde 56,8i, alışveriş sırasında gıda ürünlerinde ilk dikkat ettiği özelliğin ürünlerin fiyatı olduğunu söyledi. Görüşülen İstanbulluların sadece yüzde 14,8i ise gıda alışverişinde ilk dikkat ettiği özelliğin ürünlerin kalitesi olduğunu kaydetti.

PAZARIN ÇIKTI ÜRÜNLERİNE TALEP ARTTI

İPA tarafından yürütülen “Ekonomik Krizin Kıskacında: İstanbulda Geçim ve Dayanışma” araştırmasında ise görüşülen ev kadınlarının yüzde 62si, temel gıda ürünleri dışında gıda alışverişi yapmayı kesmiş durumda. Kadınların yüzde 42si, taneyle ve gramla alışveriş yapmaya başladığını, ancak bu şekilde temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini belirtti.

Görüşülen pazarcıların tümü, akşam pazarıyla birlikte ‘çıktı’ diye tarif edilen ve çürümeye yüz tutmuş ürünleri en uygun fiyata, hatta çoğu zaman ücretsiz bir şekilde almaya gelenlerin sayısının son 6 ay içerisinde belirgin bir şekilde arttığını söyledi. Görüşülen her iki ev kadınından biri, akşam pazarlarında ‘kalan’ bu ürünleri çok ucuz fiyata aldığını belirti.

Son güncelleme: 11:35 09.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı