• Turkhane Logo

Gençler işsizlikten bunalmış durumda: ‘Çalışanların emekli olmasını bekliyoruz’

Türkiye’de işsizlik oranları her geçen gün artıyor. En büyük mağdurları da üniversitelerden yeni mezun olan gençler. İş bulma ümitleri de giderek azalıyor.

14:43 29 Temmuz 2019 Pazartesi
Gençler işsizlikten bunalmış durumda: ‘Çalışanların emekli olmasını bekliyoruz’
Türkiye’de işsizlik oranları her geçen gün artıyor. En büyük mağdurları da üniversitelerden yeni mezun olan gençler. İş bulma ümitleri de giderek azalıyor.



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geniş tanımlı işsizlik verilerine göre, 15 yaş ve üstü işsiz sayısı 4 milyon civarında. İŞKUR verilerine göre ise, Türkiye’de kayıtlı işsizlerin 899’u doktora yapanlar, 20 bin 592’si yüksek lisans ve 664 bin 507’si lisans mezunlarından oluşuyor.

Cumhuriyet, üniversite mezunu gençlerle işsizlik meselesini konuştu.


24 yaşındaki Hande Akyol, iki yıl önce Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olmuş ve işsiz. “Bir öğretmene tanınan haklara sahip olabilmek için yıllarca çeşitli sınavlara girip atanmayı beklemek zorundayım. Tabi bu süre zarfında daha ağır koşullarda, çok daha düşük bir maaşla işimi yapacağım ya da sevmediğim bir işi yaparak günden güne buhrana sürükleneceğim” diyor.

29 yaşındaki Baycan Akar ise, Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Meslek Yüksek Okulu Denizcilik Bölümü’nden altı yıl önce mezun olmuş. “Ya birileri emekli olsun bıraksın onun yerine geçelim diye bekliyoruz ya da başka sektörlerde başka işler yapıyoruz” diye konuşuyor.

Dört yıl önce Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilim ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Mert Çelikoğlu ise, “İşsizlik karşısında neler hissettiğimi kelimelere dökemem” diyor: “Hayal kırıklığı, işe yaramaz hissetme, emeklerinin ve yıllarının boşa gidişini izleme, psikolojik durumunun altüst oluşu, aile ile sorunlar yaşama... Gençler doğru bir şekilde yönlendirilmiyor ve hiçbir şekilde kalifiye insan yetiştirilemiyor. Ben iş ayrımı yapmıyorum. Benim için bir garson, profesörden üstün olabilir. Ama ben bölümüm üzerine yönelip kendimi geliştirdikten, bu kadar emek verdikten sonra neden başka meslek yapmak zorunda kalayım? İşsizliğin en büyük nedeni bunlar ve nepotizm.”

Beykent Üniversitesi mezunu Kaan Aykut ise, makine teknisyenliği bölümünü okumuş: “Torpil her alanda ve fazlaca. Bu durum karşısında meslekten soğuma ve ülkeme hizmet etmeme gibi duygular içerisine girdiğim çok oldu. Zaten günümüzdeki beyin göçleri bunu gayet iyi açıklıyor. Gençler bence iş değil para beğenmiyor. Asgari ücrete mühendislik yapmanı bekliyorlar. O kadar okuduktan sonra, İŞKUR vb. yetkililerin dalga geçer gibi market kasiyerliği teklif etmeleri ise trajikomik.”

 

Son güncelleme: 14:43 29.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı