• Turkhane Logo

Garanti yolcu tutmadı: Uçmayan uçak için müteahhitlere 347 milyon dolar ödendi

Yolcu ve uçak garantileri nedeniyle İstanbul Havalimanının açıldığı 2019’da müteahhitlere ödeme önceki yıla göre iki kat artışla 133 milyon dolara yükseldi.

14:42 23 Mayıs 2020 Cumartesi
Garanti yolcu tutmadı: Uçmayan uçak için müteahhitlere 347 milyon dolar ödendi
Yolcu ve uçak garantileri nedeniyle İstanbul Havalimanının açıldığı 2019’da müteahhitlere ödeme önceki yıla göre iki kat artışla 133 milyon dolara yükseldi.



Beş yıl sonunda uçmayan yolcular nedeniyle şirketlerin cebine aktarılan tutar 347 milyon dolar oldu.

 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yüklenici şirketlere verilen yolcu ve uçak garantileri nedeniyle beş yılda ödediği rakam 347 milyon dolara çıktı. İstanbul Havalimanının işletmeye açıldığı 2019 yılında uçmayan yolcu ve uçaklar için şirketlere aktarılan rakamın bir yıl önceye göre iki kat artarak 133 milyon dolar artması dikkat çekti.


Birgün’ün haberine göre müteahhitlerin cebine aktarma uygulamasına dönüşen Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinde ortaya konulan hedefler havalimanlarında da tutmadı. Köprü ve otoyolların yanı sıra havalimanlarında yolcu ve uçak trafiğinin verilen garantinin altında kalması nedeniyle 2015’te 42, 2016’da 47.4, 2017’de 60, 2018 yılında 65 milyon dolar olan garanti ödemeleri, 2019 yılında 133 milyon dolara yükseldi. Böylelikle Hazine’den müteahhitlere uçmayan yolcu ve uçaklar için beş yılda 347 milyon dolar aktarıldı.

Özel şirketlerin işlettiği Antalya, Atatürk, Dalaman, Adnan Menderes, Esenboğa, Milas-Bodrum, Zafer ve İstanbul Havalimanları için verilen dövize endeksli garanti ödemelerine ilişkin bilgiler DHMİ’nin Faaliyet Raporu’nda yer aldı.

2044’E KADAR GARANTİ

DHMİ’nin KÖİ projelerinden yap-işlet-devret modeli ile yapılanlardan altısının işletme süresi sona erdi. Ancak Esenboğa Havalimanı’nı 2023 yılına kadar TAV Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş, Zafer Havalimanını 2044 yılına kadar IC İçtaş Zafer Uluslararası Havalimanı Yatırım ve İşletme A.Ş, İstanbul Havalimanını ise Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon şirketlerinin kurduğu İGA işletecek. 2019 yıl sonu itibarıyla havacılık sektöründe gerçekleştirilen 17 KÖİ projesinin toplam yatırım tutarının 10,8 milyar dolar olduğu bildirildi. İstanbul Havalimanının tüm etaplarının tamamlanması ile birlikte bu tutarın 16,3 milyar dolara yükseleceği belirtildi.

DÜNYA EKONOMİSİNİN GİRDİĞİ YENİ PARADİGMA…

Ülkede KÖİ uygulama sözleşmelerinin tutarları itibarıyla sektörel dağılımına bakıldığında, en büyük payın havalimanı projelerine ait olduğu bildirilen raporda, şunlar kaydedildi: “Havalimanı altyapısı ve hizmetlerinde KÖİ projelerinin başarıyla uygulandığı ve ekonomik açıdan olumlu sonuçlar doğurduğu ifade edilebilirse de dünya ekonomisinin içine girmiş olduğu yeni paradigma çerçevesinde normlar gözden geçirilerek ülke yararı açısından realiteye uygun pozisyon alınması gerekmekte.”

Son güncelleme: 14:42 23.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı