• Turkhane Logo

'Futbol kulüpleri için de ufukta konkordato göründü'

Konkordato salgını hemen her sektöre sıçradı. Elektrik, otomotiv, ayakkabı, kıyafet, inşaat derken şimdi de futbol kulüplerini benzer bir akıbetin beklediği yorumları yapılıyor.

17:39 10 Ocak 2019 Perşembe
'Futbol kulüpleri için de ufukta konkordato göründü'
Konkordato salgını hemen her sektöre sıçradı. Elektrik, otomotiv, ayakkabı, kıyafet, inşaat derken şimdi de futbol kulüplerini benzer bir akıbetin beklediği yorumları yapılıyor.




Ziraat Bankasının, futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırması ve hatta üstlenerek uzun vadeye yayılmış şekilde geri ödeme alması da gündemde. 


Ancak kulüplerin bankalardan aldığı borçları ödeyememesi halinde tıpkı diğer sektörler gibi konkordato ilan etmesi de gündeme gelebilecek.

Gelir ve gider dengesi arasında uçurum oluşan kulüpler borç yükü altında kalmasına rağmen transferler tüm hızıyla devam etti ve milyon eurolar havalarda uçuştu.

Fatura da haliyle vatandaşa kesildi. 

Yeni Şafakın haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) borçların sadece Ziraat Bankasına devredilmeyeceğini, her bankanın kendi riskini yöneteceğini açıkladı. 

Spor hukuku uzmanlarından avukat Mert Yalçına göre, kimi kulüplerin dernek kimileri de AŞ çatısı altında tüzel kişilik olarak yola devam ettiğini, önemli meselenin borcun dernek ya da şirket olarak alınıp alınmamasında yattığını kaydetti. 

Kulüplerin Ziraat Bankasından borç alacaklarını ancak dernek olarak bu borcu almaları halinde geri ödememe yapılamaması karşısında derneğin kendiliğinden sona ereceğini ifade eden Yalçın, Ziraat Bankası bu durumda sulh hakiminden, derneğin kendiliğinden sonra erdiğinin tespitini isteyebilir diye konuştu. 

Yalçın, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer A.Ş. tüzel kişiliğince borç alındıysa borç ödemede acze düşmüş olan A.Ş. veya alacaklı konumda bulunan Ziraat bankası, A.Ş.’nin iflasını talep edecek veya konkordato kurumuna başvurabilecektir. Konkordato yoluna başvurulması halinde şirkete konkordato komiseri atanması mümkündür. Aynı durum Dernek için de geçerlidir.

Avukat Yalçın, kayyum atanma ihtimaliyle ilgili de, borç verenin devlet bankası olması nedeniyle kayyum atanmayacağını ifade etti ve ekledi:

Konkordato sürecinde kayyum kurumu bulunmuyor. Bunun yerine komiser gereli görevleri yerine getiriyor.

Konkordato projesinin tamamlanmasına katkıda bulunuyor, borçlunun faaliyetlerine nezaret ediyor, icra ve iflas kanununda verilen görevleri yapıyor, mahkemenin istediği konularda ve uygun göreceği sürelerde ara raporlar sunuyor.

Bunların yanı sıra komiser, alacaklılar kurulunu konkordatonun seyri hakkında düzenli aralıklarla bilgilendirmek, talepte bulunan diğer alacaklılara konkordatonun seyri ve borçlunun güncel mali durumu hakkında bilgi vermek, mahkeme tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek gibi sorumlulukları da üstleniyor.

Son güncelleme: 17:39 10.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı