• Turkhane Logo

FT analizi: ‘Çok sayıda Türk şirketi borç yapılandırmasına gidebilir’

Türk lirası tüm zamanların en düşük seviyesine düşerken dünya basını da Türkiye’de yaşanan ekonomik çalkantıyı ve seçime etkilerini yakından takip ediyor.

10:33 05 Haziran 2018 Salı
FT analizi: ‘Çok sayıda Türk şirketi borç yapılandırmasına gidebilir’
Türk lirası tüm zamanların en düşük seviyesine düşerken dünya basını da Türkiye’de yaşanan ekonomik çalkantıyı ve seçime etkilerini yakından takip ediyor.




İngiliz basını, 24 Hazirandaki seçimlerle ilgili haber ve yorumları ile birlikte ekonomiye de ayrı bir parantez açmaya devam ediyor.


Financial Times, Borç yükü ve enflasyon Erdoğanı zorluyor başlıklı bir haber yayımladı bugün.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre FT, AKPli yetkililerin zayıf TL, artan fiyatlar ve ekonomik belirsizlik döneminde döneminde seçmenlerden oy istiyor olmaktan kaygı duyduklarını kaydediyor. Financial Timesa göre en büyük kaygılardan biri de bunun 295 milyar doları bulan özel sektör borçlarına etkisi.

Yılbaşından bu yana yüzde 18 değer kaybeden liradaki değer kaybı, dolar ve euroyla borçlanan şirketlerin borçlarını çevirmesini daha da pahalılaştırıyor diyen gazete, geçen hafta Ankara merkezli Gama Holdingin 1 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmak isteyen son şirket olduğu yazıyor.

Gazete Merkez Bankası yatırımcıların umutlarını karşılayıp faiz arttırmazsa, yeni bir TL satışı daha çok sayıda şirketin borç yeniden yapılandırması istemesine yol açabilir diyor.

Gazetenin Ankara Muhabiri Laura Pitel imzasıyla yayımlanan haberde, yıpranmış Türk Lirasının son iki haftadır görece bir istikrar yaşadığı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın uluslararası yatırımcılarla arasında uzayan gerilimi tırmandırma politikasının ardından, Merkez Bankasının acil faiz artırımı ve üst düzey isimlerden gelen teskin edici açıklamaların sinirleri yatıştırmış gibi göründüğü notu düşülüyor.

Merkez Bankası’nın 7 Haziran’da yapacağı toplantıda faizleri bir kez daha artıracağı beklentisinin piyasada oluştuğu belirtilen haberde, buna en güçlü sebebin de enflasyon rakamlarındaki büyük artış…

Gazete, Türkiyenin bunun dışında büyük bir cari açık ve şirket borçları yüküyle karşı karşıya olduğunu ve her ikisinin de değerli dolar ve ABD Hazine tahvillerindeki kâr artışıyla gelişmekte olan ülkelerden uzaklaşan dış yatırımlarla finanse edildiğini aktarıyor.

Financial Timesa konuşan ABD Merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Finans Enstitüsünden Uğraş Ülkü Büyük resim Türkiyenin piyasa hassasiyetlerine karşı kırılgan bir hale gelmesi diyor.

Ekonomideki kırılganlığın Erdoğanın seçimleri erkene çekmesine yol açtığı görüşünün dile getirildiği haberde, şu değerlendirmelere yer veriliyor:

“Son dönemde desteği yıpranan Adalet ve Kalkınma Partisinden yetkililer TLnin zayıf olduğu, fiyatların ve ekonomik belirsizliğin arttığı bir dönemde seçmenlerden oy istemekten kaygılı. Ama seçim kampanyası dönemindeyken sorunun asıl nedenleriyle başa çıkmaları da zor.”

Son güncelleme: 10:33 05.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı