• Turkhane Logo

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu negatif olarak teyit etti

Fitch Ratings, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu negatif görünüm ile ‘BB’ olarak teyit etti.

12:27 04 Mayıs 2019 Cumartesi
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu negatif olarak teyit etti
Fitch Ratings, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu negatif görünüm ile ‘BB’ olarak teyit etti.




Türkiye’nin kredi notunun ve negatif görünümün zayıf dış finansmanı yansıttığını belirten Fitch, Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacına,  düşük döviz rezervlerine ve yüksek net dış borcuna, yüksek enflasyona, ekonomideki oynaklığa, siyasi ve jeopolitik risklere de işaret ediyor.


Para Analizde yer alan habere göre Fitch, Türkiye’nin kredi notunun güçlü kamu finansmanı, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomi tarafından desteklendiğini de vurguluyor.

Fitchin değerlendirmesinde, şunlar kaydediliyor:

“Ekonomi 2018’de lirada,  dış finansman kırılganlıklarında, siyasi ve jeopolitik gelişmelerden  kaynaklanan keskin bir değer kaybı yaşadı. Cari işlemler açığında  hızlı bir düzeltme yeniden dengelenmeye ve istikrara doğru giden yolda gerekli bir adım. Bununla birlikte, ekonomik toparlanma ve enflasyon,  ekonomi politikasının uygulanması için görünüm etrafından ciddi  belirsizlikler devam ediyor.

Öte yandan açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 1,1 seviyesinde daralmasının beklendiği, ekonominin 2020 yılında ise yüzde 3,1 büyüme ile yeniden canlanmasının beklendiği aktarılıyor.

Fitch son olarak 15 Aralıkta yaptığı değerlendirmede, Türkiyenin kredi notu ve görünümde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Ancak 13 Temmuz 2018de BB+dan BB seviyesine indirmişti.

Bu seviye Fitch değerlendirmesine göre yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında bulunuyor. Söz konusu seviyede değerlendirilen ülkeler arasında Türkiyenin yanında Brezilya, Sırbistan ve Makedonya bulunuyor. Diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Moodyse göre de Türkiyenin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında yer alırken, S&P Türkiyenin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında tutuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notları şöyle:

Fitch: BB Negatif

S&P: B+ Durağan

Moodys: Ba3 Negatif

Son güncelleme: 12:27 04.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı