• Turkhane Logo

Fitch: Türkiye’deki kamu bankaları özel bankalardan kötü durumda

Fitch, Türkiye’nin en büyük 8 bankasını stres testine aldı. 3 kamu bankasının özel bankalardan daha kötü durumda olduğu ortaya çıktı.

15:48 04 Ekim 2019 Cuma
Fitch: Türkiye’deki kamu bankaları özel bankalardan kötü durumda
Fitch, Türkiye’nin en büyük 8 bankasını stres testine aldı. 3 kamu bankasının özel bankalardan daha kötü durumda olduğu ortaya çıktı.





Fitch’in son stres testi raporu, Türkiye’deki 3 kamu bankasının aktif kalitesinde belirgin bir bozulma ihtimaline karşı özel ve sistemik öneme sahip yerel bankalardan (D-SIB’ler) daha kötü durumda olduğunu ortaya koydu.


Dün yayınladığı açıklamada kuruluş, takipteki kredilerdeki (NPL) sert artış, zayıf karlılık ve TL’deki değer kaybı sebebiyle Türkiye’nin en büyük 8 bankasının sermaye oranlarının, yılın ilk yarısı sonundan itibaren gelecek 2 yıl için 6 ayrı stres testine tabi tutulduğunu belirtti.

Kuruluş, stres testlerinin sonucuna göre aktif kalitesinde belirgin bir bozulma ihtimaline karşı kamu bankaları Halkbank, Ziraat ve Vakıfbank’ın özel bankalardan daha kötü durumda olduğunu açıkladı.

Fitch’in açıklamasına göre, bu faktörler bankaların sermaye yeterliliği için kilit riskleri oluşturuyor. Karşılıklar öncesi faaliyet karının (PIP) seviyesi bankalara göre değişiyor. PIP, kamu bankaları için genel olarak (ortalama: brüt kredilerin yüzde 2.8’i) özel bankalardan (yüzde 5.6) daha zayıf.

DAHA FAZLA ETKİLENECEKLER

Fitch ayrıca, aktif kalitesindeki bozulmanın kamu bankalarının PIP’lerini özel bankalardan (Garanti BBVA, Akbank, YKB, İş Bankası ve QNB Finansbank) daha fazla etkileyeceğini öngördüklerini ifade etti.

Açıklamada, “Analizimiz, zararı azaltma kapasitesinin Akbank ve Garanti’de güçlü, YKB, QNB Finansbank ve İş Bankası’nda orta, Ziraat ve Vakıfbank’ta daha düşük olduğunu gösteriyor. Halkbank’ın stres testi altındaki metrikleri en zayıfı ve tüm stres senaryolarında minimum gereksinimlerin altında kalıyor” denildi.

Son güncelleme: 15:48 04.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı