• Turkhane Logo

Financial Times'tan faiz artırım yorumu: Cesur ve beklenmedik hamle

İngiltere'nin önemli yayın kuruluşları arasında yer alan Financial Times, Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin "Cesur ve beklenmedik hamle" yorumunu yaptı.

09:47 08 Haziran 2018 Cuma
Financial Times'tan faiz artırım yorumu: Cesur ve beklenmedik hamle
İngiltere'nin önemli yayın kuruluşları arasında yer alan Financial Times, Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin "Cesur ve beklenmedik hamle" yorumunu yaptı.

Financial Times, Türkiyenin seçim öncesi faizleri artırmasının ardından lira değer kazandı başlıklı haberinde, Merkez Bankasının sürpriz bir şekilde faizleri önemli seçimler öncesi beklentilerin de üzerinde arttırmasının, para politikasına siyasi müdahale kaygılarını azaltacağını söylüyor.

Gazete, Merkez Bankasının politika faizini yüzde 17,75e çekmesinden sonra liranın yüzde iki değer kazandığını aktarıyor ve Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 24 Hazirandaki seçimlerle görev süresini uzatmaya çalışırken, faiz artırımının TLnin istikrarını sağlamaya yeterli olacağını umuyor diyor.

Yatırımcıların, yıllık yüzde 12,5a çıkan enflasyon oranının düşürülmesi ve Liradaki değer kaybının durdurulması için faiz artırımını beklediğini söyleyen Financial Times, ancak bazıları, Erdoğanın yüksek faiz oranlarına karşı yaptığı konuşmaların ardından Merkez Bankasının bağımsızlığından şüphe ediyordu diyor.


Cesur ve beklenmedik bir hamle

Fidelity adlı yatırım kuruluşundan Portföy Yöneticisi Paul Greer da faiz artırımını cesur ve beklenmedik bir hamle olarak niteliyor ve Türkiyenin önünde hala sorunlar var ve birkaç cephede birden derin yapısal reformlar gerekiyor. Ancak bu hamle, Türkiyenin duruma hâkim olduğu konusunda yatırımcılara yeniden güven verme anlamında önemli bir mesafe kat edecek diyor. Haber şöyle devam ediyor:

Türkiye iki haneli enflasyon ve büyük cari açıkla boğuşuyor. Doların değer kazanması, kalkınmakta olan ülkeler bakıştaki değişiklik ve iç politika TLnin üzerinde baskı kurdu. Yatırımcıların hükümetin enflasyonu arttıracak harcama vaatleri ve Erdoğanın Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde daha büyük bir rol oynayacağını söylemesinin ardından, TL geçen ay serbest düşüşe geçmişti. Merkez Bankası 24 Mayıstaki acil toplantısının ardından faiz arttırdı. Ancak yatırımcılar bunun çok geç kalmış bir adım olduğu uyarısında bulundu.

Önemli olan bu ihtiyatlı politikanın seçimlerin ötesinde sürüp sürmeyeceği

Gazete o zamandan bu yana para politikası yetkililerinin güvenilirliklerini yeniden kazanmaya çalıştığını, Merkez Bankasının ikili faiz oranı sisteminden vazgeçtiğini, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkayanın da yatırımcıları yatıştırmak için Londraya gittiğini belirtiyor.

Financial Times, uzmanların geçen yılki 7,4lük büyümenin yarattığı ekonominin fazla ısındığı kaygılarının ardından, bir yeniden uyum dönemine ihtiyacı olduğunu söylediğini de aktarıyor. Gazeteye konuşan Capitel Economicsten Jason Tuveyde Şu anda önemli olan bu ihtiyatlı politikanın seçimlerin ötesinde sürüp sürmeyeceği diyor.

Son güncelleme: 09:47 08.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı