• Turkhane Logo

Financial Times: Erdoğan'ın müdahaleleri yatırımcıların gözünü korkutuyor

Financial Times Gazetesi, dolar karşısında sürekli gerileyen lira ile ilgili detaylı bir habere imza attı. Türkiye'de yaşananların yatırımcıların gözünü korkuttuğu kaydedildi.

11:42 21 Kasım 2017 Salı
Financial Times: Erdoğan'ın müdahaleleri yatırımcıların gözünü korkutuyor
Financial Times Gazetesi, dolar karşısında sürekli gerileyen lira ile ilgili detaylı bir habere imza attı. Türkiye'de yaşananların yatırımcıların gözünü korkuttuğu kaydedildi.

Financial Times, TLnin önceki gün dolar karşısında Ocak ayı ortasından bu yana en düşük düzeyine gerilediğini yazdı. Gazeteye göre bunun nedenleri, Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin ve Merkez Bankasının (TCBM) enflasyonla mücadele yeteneğine yönelik endişelerin yeniden artması.

Haberde ayrıca, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağın Bakanlar Kurulu sonrası ABDyi suçlayıcı bir açıklama yaptığına da dikkat çekiyor. Bozdağın Reza Zarrab açıklamaları sonrasında dolar 3.92yi görmüştü.

Financial Times, doların en son bu seviyeye, yatırımcıların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın siyasi kontrolünü artırmaya yönelik girişimlerinden ürktükleri yaklaşık 10 ay önce çıktığını belirtiyor.

ERDOĞANIN MÜDAHALELERİ YATIRIMCILARIN KAYGILARINI ARTTIRDI

BBC Türkçenin aktardığı Financial Timestaki haber şöyle devam ediyor:

Cumhurbaşkanının son birkaç gündür (ekonomi politikalarına) müdaheleleri yatırımcıların kaygılarını arttırdı. Sayın Erdoğan uzun süredir uluslararası faiz lobisini eleştiriyor, enflasyondan da bu lobiyi sorumlu tutuyor. Faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulayarak yaptığı eleştirileri geçen hafta da tekrarladı. Merkez Bankasını doğrudan eleştirmekten kaçınsa da, onun giderek daha yüksek sesle dile getirdiği daha düşük faiz çağrısı, bankanın yüzde 11i aşan enflasyonla mücadelesini zorlaştırıyor.

LİRADAKİ KAYIPLARA ŞAŞIRMAYIN!

Financial Timesa konuşan Commerzbanktan uzmanlar, Enflasyondaki görünümün daha yüksek faiz oranları gerektirdiği bir ortamda Merkez Bankasını güvenilir bulunamamasının en önemli nedeninin faizlerin düşürülmesine yönelik siyasi baskı olduğunu söylemiş. Adları açıklanmayan uzmanlara göre bu şartlarda Türk Lirasının değer kaybı kimseyi şaşırtmamalı.

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlayacağını açıklamıştı. Yıl sonuna kadar her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk Lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak.
 

Son güncelleme: 11:42 21.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı