• Turkhane Logo

Financial Times: Erdoğan’ın jetonu nihayet düştü!

İngiliz Financial Times gazetesi, Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili çarpıcı bir analiz yayınladı. Gazete, Türkiye’yi saran ekonomik krizin adım adım Erdoğan ailesini siyaset sahnesinin dışına ittiğini yazdı.

16:58 13 Kasım 2020 Cuma
Financial Times: Erdoğan’ın jetonu nihayet düştü!
İngiliz Financial Times gazetesi, Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili çarpıcı bir analiz yayınladı. Gazete, Türkiye’yi saran ekonomik krizin adım adım Erdoğan ailesini siyaset sahnesinin dışına ittiğini yazdı.


İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde, Laura Pitel imzasıyla yayınlanan analizde Berat Albayrak’ın istifa süreci ve Türkiye’deki ekonomik krizle ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Analizde, Erdoğan’ın damadı (ve varisi olarak kabul edilen) Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifasıyla başlayan bir aile dramına tanıklık eden Türkiye için aylardır artan ekonomik problemler ve serbest düşüşteki liranın yaklaşan fırtınanın habercisi olduğu kaydedildi.


Gazeteci Pitel, yazısında Albayrak, “Siyasi geleceği artık çıkmaza girmiş görünüyor. Bir meslektaşının ifadesi ile Albayrak, “Eskiden sahip olduğu gücü asla geri kazanamayacak” dedi.

“Siyasi ve ailevi iç çöküşün ilk kıvılcımları” olarak tanımlanan istifayla ilgili ise, “Cumhurbaşkanı Erdoğan için, ülke ekonomisinin gerçek durumu hakkında ani bir farkındalık yaratmış gibi görünüyor” denildi.

ERDOĞAN’IN JETONU SONRA DÜŞTÜ

Makalede, koronavirüs salgını ile birlikte artan yaşam maliyetleri, hızla artan işsizlik ve Türk lirasındaki büyük değer kaybının Erdoğan’ı giderek daha fazla baskı altına aldığı belirtildi.

Pitel, “Erdoğan’ın jetonu nihayet, ülkenin karşı karşıya olduğu krizin ölçeği hakkında bilgilendirildikten ve özellikle merkez bankası rezervlerinin korkunç durumunu öğrendikten sonra düştü” ifadesini kullandı.

Financial Times’da yayınlanan analizde, borçlar ve diğer yükümlülükler düşüldüğünde döviz rezervleri ile ilgili korkunç tablonun ortaya çıktığı kaydedildi.

Bazı tahminlere göre, Eylül sonu rakamları “- 50 milyar doları” işaret ediyor ve bütün bu tablo son iki yılda, büyük ölçüde Berat Albayrak öncülüğünde yapılan ve 140 milyar dolara mal olan “başarısız müdahalelerin bir eseri.”

GERÇEKLİKTEN KOPTU

Analizde, “Bir dizi ticari figürle rutin olarak görüşen Erdoğan’ın, işlerin ne kadar kötü olduğunun gerçekten farkında olamaması neredeyse imkansız. Ancak bazı eleştirmenler ise Erdoğan’ın, kendisini ultra sadık kişilerle çevrelemesinin bir sonucu olarak, gerçeklikten koptuğunda ısrar ediyor” yorumu yapıldı.

Bir AKP’li yetkilinin de, “Cumhurbaşkanı genellikle damadı tarafından bilgilendiriliyordu. Zira diğer kaynaklardan bilgi alamayacak kadar meşguldü” dediği yazıda aktarıldı.

YENİ ATAMALAR ÇÖZÜM DEĞİL

Financial Times, Maliye Bakanlığına ve Merkez Bankasına yapılan atamaların Türk ekonomisindeki sorunu çözmeyeceği tespiti yaptı.

Gazetedeki yazıda şunlar kaydedildi:

“Türkiye, yeni atamalar ve daha piyasa dostu bir dil ile çözülemeyecek pek çok derin siyasi ve ekonomik sorunla karşı karşıya. Ekonomi konusunda son derece alışılmadık görüşlere sahip olan Erdoğan ise hükümetteki en güçlü adam olmaya devam ediyor. Ancak Merkez Bankası, önümüzdeki hafta faiz artırım kararını açıklayarak piyasa beklentilerini karşılarsa, ülkeyi uçurumdan geri döndürmek için gereken müdahaleyi yapmış olabilir…”

Son güncelleme: 16:58 13.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı