• Turkhane Logo

Fed'in faizleri sıfırlaması da çare olmadı: Piyasalar allak bullak

Pazar günü acil toplanan ABD merkez bankası Fed politika faizini sıfıra çekti ve 700 milyar dolarlık varlık alım programı açıkladı.

10:40 16 Mart 2020 Pazartesi
Fed'in faizleri sıfırlaması da çare olmadı: Piyasalar allak bullak
Pazar günü acil toplanan ABD merkez bankası Fed politika faizini sıfıra çekti ve 700 milyar dolarlık varlık alım programı açıkladı.



Bu hamle bekleniyordu ve piyasalara da çare olmadı. TSİ 6:30 itibarı ile panik atağı sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü pazartesi sabahı itibarıyla 168 bin korona vakası ve 6 bin 500 ölüm tespit ettiğini açıkladı.

Para Analizde yer alan habere göre, cuma günü para ve kredi pazarlarında tıkanma yaşanması Fed’i ürküttü. Dünyanın en aktif işlem yapılan ABD DİBS pazarında bile alım satım kotasyonları arasındaki makas olağanüstü düzeylere açılmış, kurumsal tahvillerde işlemler adeta durmuştu. Bir çok trader ve uzmana göre, ilerde ihtiyaçları olacağı düşüncesiyle ticari bankalar doları stokluyor, şirket ve diğer finansal kurumlara borç vermekten çekiniyordu.


Haberde aktarılana göre Fed, kararı alırken, koronavirüs salgınının ABD’de bir çok bölgeye zarar verdiği, ekonomik aktiviteyi yavaşlattığı ve dünyada da benzer etkileri gözlendiğini vurguladı. Mevcut ekonomik verilerin ABD ekonomisinin bu zorlu döneme güçlü bir şekilde girdiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, FOMC’nin ocak ayındaki toplantısından bu yana gelen verilerin işgücü piyasasının şubat ayına kadar güçlü kaldığı ve ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir oranda arttığını gösterdiği kaydedildi.

Ek olarak, son zamanlarda enerji sektörünün stres altına girdiğine işaret edilerek, yıllık bazda genel ve gıda ile enerji dışındaki kalemlerdeki enflasyonun yüzde 2’nin altında seyrettiği, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise çok az bir değişim gösterdiği belirtildi ve Kovid-19 salgınının etkilerinin yakın dönemde ekonomik faaliyetler üzerinde ağırlık göstereceği ve ekonomik görünüme risk oluşturulacağı vurgulandı.

Fed’le birlikte Bank of Canada, Bank of England,  Bank of Japan, AMB,  Avustralya Federal Reserv ve İsviçre Merkez Bankası aralarında dolar swap işlemlerini yeniden aktive ederek, küresel dolar darlığıyla mücadele kararı aldılar.

Ancak, bu önlemler piyasalarda kol gezen korkuyu yatıştırmaya henüz fayda sağlamış değil.

Asya’da ABD hisse endeksi vadelileri yüzde 5’den fazla düştüğü için işlemler bir süre tatil edildi.  Halen Asya’da yatay seyreden Nikkei225 dışında bütün önde gelen borsalarda satışlar var. Avustralya Borsası yüzde 7 düşerken, Güney Kore KOSPİ yüzde 1 geriliyor. MSCI Japonya dışı Asya hisse endeksi yüzde 2.75 geriliyor.

Brent yüzde 3 civarında satış yerken, zorunlu satışlardan mağdur olan altında toparlanma bşladı. Spot piyasada yüzde 2 prim yapan değerli metal $1.547/onstan işlem görüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de vaka sayısının 18 olduğunu açıklamasının Türkiye piyasalarında olumsuz etki yaratmasının çok olası olduğu belirtiliyor. 

Dolar/TL pazartesi sabahına 6,32 seviyelerinden başlarken Euro/TL ise 7,02 lira bandında giriş yaptı.

Son güncelleme: 10:40 16.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı