• Turkhane Logo

Faizden para kazanan Diyanet, ‘Bitcoin caiz değil’ dedi

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, ''Dini sorular'' bölümüne gelen sanal paralar üzerine açıklama yaptı

13:43 01 Ocak 2018 Pazartesi
Faizden para kazanan Diyanet, ‘Bitcoin caiz değil’ dedi
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, ''Dini sorular'' bölümüne gelen sanal paralar üzerine açıklama yaptı

Diyanet İşleri Başkanlığı, dünya genelinde yatırımcı sayısı hızla artan ve değeri gideerek yükselen kripto para birimi Bitcoin gibi sanal paralarla ilgili açıklama yaptı. Diyanet, sanal paraların kullanımının belirsizlik taşıması, aldatma ve aldanmaya yol açması halinde caiz olmadığını açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Dini sorular bölümüne gelen bir soruya verdiği fetvada özünde belirsizlik taşıyan, kamuoyunda Saadet Zinciri olarak bilenen uygulamalar gibi, belli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kritopta paraların kullanımına onay vermedi. Kurul açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Dijital kripto paraların kullanımı caiz değil

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre, özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda Saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.

Diyanetin HARAM olan FAİZden para kazandığı ortaya çıkmıştı

Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporunda ortaya çıkan şok rakamlar şöyle:
DİBin, İslamiyette haram olarak kabul edilen faiz yoluyla 2016 yılında 255 bin TL kazandığı ortaya çıkmıştı. Diyanet, 2015 yılında da 197 bin TL faiz geliri elde etmişti.

AKP el koyamayacağı para istemiyor

AKPnin geçtiğimiz günlerde Bitcoinle ilgili rapor hazırlattığı otaya çıkmıştı. Bitcone el koymak imkansız şeklinde özetlenebilecek rapordan sonra, AKP kanadından ardı ardına Bitcoin aleyhine açıklamalar başlamıştı.

  / DİYANET PARAYI FAİZE YATIRMIŞ / DİYANET’İN FETVA REFERANSLARINDA KURAN YOK / AKP REJİMİ BİTCOİNE EL KONULABİLİR Mİ DİYE ARAŞTIRMA YAPMIŞ! AKP BİTCOİNE EL KOYAMAYACAĞINI ANLAYINCA KARALAMAYA BAŞLATTI

Son güncelleme: 13:43 01.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı