• Turkhane Logo

Erkek giyim darboğazda: Konkordato dalgası geliyor

Kur krizinin başladığı 2018'de ayakkabı şirketlerindeki finansal sıkıntılarla sarsılan perakende sektöründe, ikinci konkordato dalgasının erkek hazır giyim şirketlerinde yaşanmasının beklendiği belirtiliyor.

09:18 11 Aralık 2019 Çarşamba
Erkek giyim darboğazda: Konkordato dalgası geliyor
Kur krizinin başladığı 2018'de ayakkabı şirketlerindeki finansal sıkıntılarla sarsılan perakende sektöründe, ikinci konkordato dalgasının erkek hazır giyim şirketlerinde yaşanmasının beklendiği belirtiliyor.



İlk dokuz ayda gıda şirketlerinin ardı ardına mağaza açması ile yüzde 5lik büyümeye ulaşan sektörde hazır giyim şirketleri rotasını yurt dışına çevirmişti.

Sözcüden Sayime Başçının haberine göre, sektör temsilcileri kriz ile birlikte ilk frene basılan alanın takım elbise ve erkek hazır giyimi olduğuna dikkat çekerken, gelecek iki yıl boyunca bu alandaki şirketlerin darboğaza girebileceğini vurguladı.


Perakende İnovasyon Forumunda bir araya gelen sektörün önde gelen isimleri 2020ye dair hedeflerini ve öngörülerini açıklarken endişelerini de dile getirdi.

Hazır giyim sektörünün kârlı olmaktan çıktığına işaret eden Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Türkiye ekonomisinde çizilen pembe tablonun sektöre yansımadığını söylüyor.

Kiğılı, Türkiyede en çok para getiren ve kârlı alan olarak öne çıkan takım elbise satışlarının baş aşağı indiğine dikkat çekerek, “Ayakkabı sektörü çöktü. Konkordatolar aldı başını gidiyor. Ayakkabı sektöründe on binlerce insan iflas noktasına geldi. Şimdi erkek giyim sektörü darboğaza giriyor.  Erkek giyim markalarının büyük bölümü 2021 sonunu göremez” görüşünü dile getiriyor.

Sektör temsilcileri, geçen yılki kur krizinden sonra en çok kâr getiren takım elbise satışlarının düştüğüne dikkat çekiyor.

Kiğılı, artık Türkiyede yatırım yapacak yerin kalmadığını da dile getirirken, “Yapacağımız kadar yapmışız, gelebileceğimiz yere geldik. Türkiyede perakendecilerin gidecekleri yer kalmadı. Ben 70 ilde Ziraat Bankası gibiyim, sabah açıp akşam kapatıyorum” ifadesini kullanıyor.

Kiğılı, Türkiyedeki alışveriş merkezi (AVM) enflasyonuna da değinerek, bir markanın AVMdeki sadece kira ve ortak alan giderinin yüzde 20yi aştığını kaydediyor. Kiğılı, artık kâr etmeyen mağazayı kapattıklarını açıklayarak, “Gelecek dönemde her yıl 3-5 yeni AVM açılır, aşağı yukarı 15-20 AVM de ya şehir hastanesi ya da okul, üniversite olur” diyor.

TÜrkiyenin en büyük hazır giyim şirketlerinden LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de, krizin ilk etkisinin hazır giyimde görüldüğünü, yatırımlarında ise işsizlik sorununu gördüklerini ifade ediyor.

“2018 Ağustosunda Türkiyede kriz oldu. İlk frene basan erkek giyimi oldu” diyen Küçük, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“2020de yurtdışı satışlar toplam satışların yüzde 45-50sine gelecek. Yurtdışı satışları neredeyse toplamın yarısına geldi. Bin mağazaya yakında geliriz. Erzurumda fabrika açma kararı verdik, bir günde 7 bin kişi iş için müracaat etti. Eğer bu kadar başvuru oluyorsa demek ki biz bazı şehirleri gözardı etmişiz, devletimiz göz ardı etmiş demektir. Bir nebze katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bize.”

Son güncelleme: 09:18 11.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı