• Turkhane Logo

Erdoğan'ın "yeter" mesajını almış!

Yabancı bankaların faiz artışı beklentisinin aksine Merkez Bankası haftalık repo (politika) faizini yüzde 17'de sabit tuttu.

15:04 21 Ocak 2021 Perşembe
Erdoğan'ın
Yabancı bankaların faiz artışı beklentisinin aksine Merkez Bankası haftalık repo (politika) faizini yüzde 17'de sabit tuttu.

TURKHANE- Merkez Bankası (TCMB) haftalık repo (politika) faizini yüzde 17de sabit tuttu. Bugün TCMB Başkanı Naci Ağbal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) (Murat Çetinkaya, Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş, Emrah Şener ve Abdullah Yavaş) bekle-gör kararı verdi. Piyasada faiz artışı beklentisi hâkimdi. Ağbal, selefi Murat Uysalın 7 Kasım 2020de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından azledilmesinin akabinde TCMB Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. 
PPK, 19 Kasım 2020 ve 24 Aralık 2020 tarihli iki toplantıda repo faizini yüzde 10,25ten yüzde 17ye kadar yükseltmişti. 
Faiz artışının etkisi ile dolar 8,50 TLden 7,29 TLye kadar düşse de halihazırda 7,45 TL civarından satılıyor.  
ERDOĞAN İLK İŞARETİ 15 OCAKTA VERMİŞTİ
15 Ocakta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yönetim kurulu üyeleri ile biraraya gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faizin yüksek enflasyona sebep olduğu şeklindeki tezini tekrarlamıştı. 
TCMB Başkanı Naci Ağbal, AKP hükûmetlerinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı görevlerini üstlenmişti.
Erdoğan, Arkadaşlar (TCMB Başkanı Naci Ağbal ile Hazine Bakanı Lütfi Elvan) beni dinler-dinlemez bilmiyorum. Ancak ben faizin enflasyonu yükselttiğinde ısrarlıyım. demişti. 
Erdoğanın sözleri Merkez Bankasına verilen faiz artışı izninin sonuna gelindi şeklinde yorumlanmıştı. 
130 MİLYAR DOLAR REZERV SOBADA YAKILDI
Uysalın kendisine rağmen görevden azledilmesinin hemen akabinde 8 Kasım 2020de Hazine Bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak döneminde arka kapı formülleri yüzünden TCMBnin net döviz rezervlerinin swap (dolar-TL takası) mekanizması hariç tutulduğunda -50 milyar dolara gerilemişti. 
Şahıs ve şirketlerin döviz mevduatı ise 237 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihini rekorunu kırdı. Artan faizlerin etkisi ile taşıt ve konut satışları yüzde 50ye yakın azaldı.  

Son güncelleme: 15:04 21.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı