• Turkhane Logo

Erdoğan’ın sefalete sürüklediği Türkiye’de bankalardan 36 ay vadeli mont kredisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reel ekonomi politikalarını terk etmesi sonucu yaşanan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle bankalar, enflasyon karşısında alım gücü tükenen vatandaşa mont kredisi vermeye başladı.

16:00 05 Kasım 2022 Cumartesi
Erdoğan’ın sefalete sürüklediği Türkiye’de bankalardan 36 ay vadeli mont kredisi
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reel ekonomi politikalarını terk etmesi sonucu yaşanan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle bankalar, enflasyon karşısında alım gücü tükenen vatandaşa mont kredisi vermeye başladı.

‘Ben ekonomistim. Evelallah ekonominin kitabını yazdık, yazmaya da devam ediyoruz.” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi modeli enflasyondan sonra “Sefalet Endeksi’nde” Türkiye’yi dünya liderliğine taşırken vatandaşların alım gücü eridi.



YILBAŞINDAN SONRA ZAM DALGASI YAŞANACAK



Tüketicilerin yılbaşından sonra asgari ücret artışı ve diğer maliyetler sebebiyle hazır giyimde yeni bir zam dalgasıyla karşılaşması bekleniyor. Çevrimiçi alışveriş platformlarında ise bot, kaban gibi kışlık gereksinimler için uzun vade seçenekleri sunuluyor, bir kaban 36 ay vadelik banka kredilerine uygun şekilde satılıyor.



Son bir yılda hazır giyim fiyatlarının en az iki kat arttığı, bazı ürünlerde bu fiyat artışlarının çok daha yüksek olduğunu değerlendiriliyor. Bugün açıklanan Kasım ayı Türkiye İstatistik Enstitüsü (T ÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 85,51 olurken “giyim ve ayakkabı” kalemindeki yıllık enflasyon yüzde 41,30 oldu. Üretici enflasyonu ise yıllık olarak yüzde 157,69 oldu. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre ekim ayı itibariyle, emek yoğun sektörlerin başında gelen hazır giyimde işten çıkarmaların başladığı görülüyor.



MONTLAR KREDİYE UYGUN İFADESİYLE SATIŞA SUNULUYOR



Bazı online alışveriş platformlarında kredi kartına vadeli satışlardan farklı olarak, doğrudan bankalarla anlaşmalı bir şekilde uzun vadeli “alışveriş kredisi” uygulaması getirildi.



‘Krediye uygun’ ifadesiyle satışa sunulan giysiler uzun vadeli kredi seçenekleriyle pazarlanıyor, örneğin orta kalite bir kışlık mont ’36 ay vadeli’ alışveriş kredisi kapsamında alınabiliyor.



BBC Türkçe’nin konuştuğu sektör temsilcileri, bu yeni ödeme seçeneklerinin piyasadaki durgunluğa işaret ettiğini değerlendiriyor.



‘SINIRLAMA OLAN TAKSİTLER BU YÖNTEMLE ARTIRILIYOR’



Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya “Mallar satılmadığı zaman böyle yöntemler bulunuyor. Kışlık ürünler mağazalara girdi ama çok ciddi talep eksiği var” diyor. Kredi kartında taksit sınırı olduğunu hatırlatan Kaya bu yöntemle taksit sayısının artırıldığını ve böylece malların stok maliyetinden kurtulmanın hedeflendiğini değerlendiriyor.



Uzmanlara göre hazır giyimdeki fiyat artışlarının temel sebepleri arasında enerji ve işçilik maliyetleri yer alıyor.



TÜRKİYE SEFALET ENDEKSİNDE DÜNYA LİDERİ OLMUŞTU



“Ben ekonomistim. Evelallah ekonominin kitabını yazdık, yazmaya da devam ediyoruz.” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi modeli enflasyondan sonra “Sefalet Endeksi’nde” Türkiye’yi dünya liderliğine taşıdı.



Enflasyon ve işsizliğin toplamından oluşan Sefalet Endeksi’nde Türkiye 93.3 puanla en yakın takipçisi 89.9 puandaki Arjantin’e fark atarak birinci oldu. 156 ülkenin yer aldığı endeks sıralamasında üçüncülüğü 41.4 puan ile Güney Afrika alırken onu 23.8 puanla Macaristan, 22.2 puanla Polonya, 17.5 puanla Rusya takip etti.



Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye 2021 Aralık ayında 156 ülke içinde 21. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştı.

Son güncelleme: 16:00 05.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı