• Turkhane Logo

Erdoğan’ın ekonomik planının arkasındaki iki yeni isim

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ adını verdiği yeni modelin arkasında iki ismin bulunduğu ortaya çıktı.

11:21 23 Kasım 2021 Salı
Erdoğan’ın ekonomik planının arkasındaki iki yeni isim
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ adını verdiği yeni modelin arkasında iki ismin bulunduğu ortaya çıktı.



Ankara kulislerine göre Erdoğan’ın faiz kararlarında Cumhurbaşkanlığı Ekonomik Kurul üyesi ilahiyatçı Prof. Servet Bayındır ile eski Bakan Nurettin Canikli’nin etkisi bulunuyor.

Dövizi zıplatan açıklamalar yapan Erdoğan’ın arkasındaki isimleri gazeteci Erdal Sağlam yazdı. Sağlam’a göre dolar kurunu 11,0 TL’ye Euro’yu ise 13,16 liraya yükseltip ekonomiyi altüst eden kararlar Cumhurbaşkanlığı Ekonomik Kurul üyesi ilahiyatçı Prof. Dr. Servet Bayındır ile eski Bakan Nurettin Canikli’nin oluruyla alınıyor. Cumhurbaşkanlığı’nda ekonomi baş danışmanlığı yapan Prof. Erişah Arıcan, Meltem Taylan Aydın, Dr. Cemil Ertem ve Yiğit Bulut da bu iki ismin kararlarını destekliyor.


MERKEZ BANKASI BAŞKANI ÖNCE SERVET HOCA’YA ANLATIYOR

Kulislere göre bürokratlar ya da Merkez Bankası başkanları, alınacak kararları Erdoğan’a bizzat anlatıyor. Erdoğan da çoğu zaman “Konuyu gidip Servet Hoca ve Nurettin’e anlatın” diyor. İki kişinin görüşleri alındıktan sonra Erdoğan’ın talimatı yerine getiriliyor. Sağlam’ın aktardığı bilgilere göre Merkez Bankası’nın faiz kararlarının alınmasında da benzer yollar izleniyor; Merkez Bankası Başkanları Para Politikası Kurulu öncesinde Cumhurbaşkanlığı’na ulaşıp alınacak kararlar için izin alıyorlar.

/

FAİZ HARAMDIR TEMELLİ EKONOMİ MODELİ

Erdoğan’ın ekonomi danışmanlarından olan Bayındır’ı anlatan Sağlam’a göre, Fatih İmam Hatip Lisesi’ni bitiren ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezunu olan Bayındır, “Faizsiz bankacılık işlemlerinin islam fıkhındaki yeri” konusunda doktorası bulunuyor. Ürdün ve Malezya’da çalışmalar yapmış. İslam iktisadı ve finansı alanındaki çalışmalarıyla doçent olup 2014 yılında profesör olan Bayındır, “Dini Cevaplar” adındaki YouTube kanalında “Banka faizi haram mıdır?” sorusunu, “Kesinlikle haram” olarak nitelendiriyor.



CANİKLİ’NİN PARA BASALIM GÖRÜŞÜ

Sağlam’ın yazısında anlattığı Erdoğan’ın kararlarında etkisi artan ikinci isim ise Nurettin Canikli. Milli Görüş geleneğinden gelen, Erbakan’ın başbakanlığı döneminde uygulamaya konulmak istenen “para basılması” görüşünün şiddetli savunucularından. Ekonominin başında Ali Babacan olduğu dönemde, bu anlayış nedeniyle çatıştıklarını aktaran Sağlam, “2016’da Binali Yıldırım hükümetinde Başbakan yardımcılığı döneminden “Para basma taraftarı” olarak bilirler. Canikli’nin “Dış borçla yabancıya para kazandırmayın, Merkez Bankasını çalıştırın” mealindeki sözlerini hatırlarlar.

Son güncelleme: 11:21 23.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı