• Turkhane Logo

Erdoğan, Nebati ve Kavcıoğlu’yla görüştü: Saray’daki zirve piyasalara güven vermedi

Dolardaki yükselişi mevduat garantisine rağmen durduramayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, krize çözüm arıyor.

15:52 01 Haziran 2022 Çarşamba
Erdoğan, Nebati ve Kavcıoğlu’yla görüştü: Saray’daki zirve piyasalara güven vermedi
Dolardaki yükselişi mevduat garantisine rağmen durduramayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, krize çözüm arıyor.



Erdoğan’ın dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Nureddin Nebati ve Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı ekonomi zirvesi de piyasalara güven vermedi. Dolar, zirve sırasında 16,48’i gördü. 

Saray’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul üyelerinin de katıldığı zirve yapıldı.


Toplantının ana konusunun TÜİK rakamlarına göre bile yüzde 70’lere dayanan enflasyon ve artışı durdurulamayan dolar olduğu tahmin edilirken, zirveye piyasalar olumlu tepki vermedi.

EKONOMİDEKİ KÖTÜ GİDİŞ DURDURULAMIYOR

Geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın, Nureddin Nebati’yi sert bir dille uyardığı ve “Bu göreve getirdik ekonomiyi düzelt diye. Düzeltmek bir tarafa bir arpa boyu yol gidemedin” diyerek azarladığı basına yansımıştı. Kur Korumalı Mevduat hesabı da çare olmadı. Yıl başından bu yana TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Bu arada Merkez Bankası’nın doları tutmak için 4 ayda 35-40 milyar dolar rezerv yaktığı hesaplanıyor. MB’nın swaplar hariç net rezervi eksi 60 milyar dolara kadar geriledi.

DOLAR VE ENFLASYON REKOR TAZELEMEYE DEVAM EDİYOR

Enflasyon ve dolar yükselişini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yüzde 19,25 olan yıllık enflasyon, Nisan’da yüzde 79’i bulurken, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 75’i geçmesi bekleniyor. Enerji ve akaryakıta gelen son zamlar ve kurdaki son 1 aydaki yükseliş de önümüzdeki aylarda enflasyonun artmaya devam edeceğini gösteriyor. Geçen yıl 7-8 lira arasında olan dolar kuru ise 17 lirayı zorluyor. Reuters’a göre Türkiye yeni bir kur şokuyla da karşı karşıya kalabilir.

Son güncelleme: 15:52 01.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı