• Turkhane Logo

'Erdoğan dört ultra lüks makam aracı alırken hastaneler parasızlıktan ameliyatları erteliyor'

Türkiye ekonomik krizle boğuşuyor ancak kamuda yapılan lüks harcamalar da devam ediyor.

09:48 18 Eylül 2019 Çarşamba
'Erdoğan dört ultra lüks makam aracı alırken hastaneler parasızlıktan ameliyatları erteliyor'
Türkiye ekonomik krizle boğuşuyor ancak kamuda yapılan lüks harcamalar da devam ediyor.



Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Almanya’dan Ankara’ya dört adet yeni S 600 Maybach araç gönderildiği ortaya çıkmıştı. Araçların son derece güvenlikli Mercedes- Maybach S 600 Pullmann Guard model olduğu belirtiliyordu.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, 2019 bütçesinde bütçe kanunuyla birlikte yayımlanmış bir T cetveli olduğunu ve orada 2019 yılı için Cumhurbaşkanlığına satın alınacak araç sayısı toplamının 28 olarak belirlendiğini aktarıyor:


Bu sayının 15i binek otomobil, 2si ise “güvenlik önlemli”  binek otomobil.  Kalan 11 araç, minibüs, otobüs ve“diğer taşıtlar.

Binek otomobil için belirlenmiş “azami satın alma bedeli” 180 bin TL diyen Toker, güvenlik önlemli binek otomobil için bir rakam belirtilmediğini söylüyor ve, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kural olarak “Ben Mercedes Maybach S600 istiyorum” diyebiliyor. Ancak  dokuz kat zırhlandırılmış olarak aynı anda dört tane birden isteyebileceğine dair bir kurala rastlamadım. Belki vardır, ben bulamamışımdır diyor.

Tokere göre bu kararın alınmış olmasının yasallık zemininden ziyade, mevcut ekonomik kriz, işsizlik ortamında bunun gönül rahatlığıyla sipariş verilebilmiş olması. Yaklaşık 80 milyon TL olduğu belirtilen bu araçların ülkenin bugünkü koşullarında gerçek bir ihtiyaca karşılık geldiğini söyleyen varsa, bu köşede cevap hakkını kullanabilir.

Krizden sağlık sektörü de ciddi anlamda etkilendi. Toker, yazısında kamu hastanelerinin birikmiş borçlardan dolayı sarf malzemesi satın alamadığını paylaşıyor ve sarf malzemesi eksiği nedeniyle her gün kamu hastanelerinde ameliyatların ertelendiğini belirtiyor:

Sivas Milletvekili Ulaş Karası dün açıklama yaptı. Sivas Numune Hastanesinde tedavi gören bir hastanın kendisine “Hastane yönetimi borcumuz olduğundan tedarikçi bize malzeme temin etmiyor. Bu nedenle ameliyatınızı şehir dışındaki bir hastanede yaptırmanız gerekiyor dediğini aktardı.

İktidarın büyük sermayeye gösterişli beton bloklar sipariş ederek karşılığında kiracı olduğu şehir hastanelerine her ay yüz milyonlarca lira bütçeden kira diye ödenirken, kamu hastanelerine yapılamayan ödemeler nedeniyle sarf malzemesi satın alınamıyor.

En kötüsü de yürütmenin sağlık hizmetlerinin hâlâ çok şahane yürüdüğünü filan zannetmesi. Parasızlıktan kırılan hastaneler sarf malzemesi satın alamadığı için vatandaşın ameliyatı riske girerken, bütçenin Saraya zırhlı Mercedesler için emre amade oluşuna kimse haklılık kazandıramaz. Kimse.

Son güncelleme: 09:48 18.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı