• Turkhane Logo

Enflasyon öngörüsü 8.7’den 9.8'e yükseltildi

Zamlar devam edecek...

22:52 02 Kasım 2017 Perşembe
Enflasyon öngörüsü 8.7’den 9.8'e yükseltildi
Zamlar devam edecek...

Merkez Bankasının açıkladığı son enflasyon raporuna göre yılsonu hedefi, yüzde 8.7’den yüzde 9.8’e revize edildi.  Ekonomist Çetin Ünsalan’a göre artış çok küçük gözükse de sapmanın yüzde 12 civarında olduğunu hatırda tutmak gerekiyor. Özetle, zam furyası devam edecek. Yarın, bugünden daha zor olacak...

Enflasyon öngörüsünü yüzde 9.8’e yükseltmek ise, faizde beklenenin aksine düşüş olmayacağının göstergesi. Faizler yükseldiği için enflasyon olmaz. Enflasyon yükseldiği için faizler artar. Çünkü enflasyon bir faiz maliyetidir. Bu konudaki kavga ve ısrarın kesilmeyeceği düşünülerek, maliyet hesaplamalarında bunun yaratacağı gerilimi de dikkate almak gerekiyor.

Ünsalanın değerlendirmeleri şöyle:

Enflasyonda beklentinin yükseltilmesi aynı zamanda dövizde, bilhassa dolarda da beklendiği gibi bir gevşeme olmayacağının ifadesidir. Kısa vadede 200 milyar dolar bulamayacağımız gibi, ödemeler nedeniyle dolar talebi de olacağından bu trend devam edecektir.

Enflasyon raporunun anlattığı bir diğer konu ise, zam furyasının devam edeceği gerçeği. Vatandaş ısrarla zam yapanın kasap ya da pompacı olduğunu zannetse de, iktidar cebimizden para çekme arzusunu arttırarak sürdürecek. Üstelik bunları da gelir kaygısı gözetmeksizin, yüksek ihtimalle yine dolaylı vergiler üzerinden gerçekleştirecek.

2018 yılında, bir sonraki yıl seçim olacağını ve elde avuçta ne varsa, hesapsızca ortaya döküleceğini düşünürseniz, buradan da ekstra bir enflasyon baskısı gelme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Kısaca şu hedef sapması, yarının bugünden daha zor olacağını ve borçları azaltmamız gerektiğini net bir biçimde anlatıyor. 2018 ve 2019’a ait düşme eğilimli beklenti ise tam bir hayal ürünü. Ama o da bize bir şey anlatıyor: Merkez, halen Beştepe’den korkuyor.

 

Enflasyon 9,8 ne demek?@cetinunsalantv yazdı https://t.co/CIyjZmRxX3 #paraanaliz @paraanaliz aracılığıyla pic.twitter.com/0KaZznaaGK
— ParaAnaliz (@paraanaliz) 2 Kasım 2017

Son güncelleme: 22:52 02.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı