• Turkhane Logo

'Emeklinin zammı Erdoğan'ın maaş zammına endekslensin!'

Erdoğan'ın maaşı 74 bin 500 lira olacak

10:07 07 Kasım 2018 Çarşamba
'Emeklinin zammı Erdoğan'ın maaş zammına endekslensin!'
Erdoğan'ın maaşı 74 bin 500 lira olacak

2019 bütçesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın maaşına yüzde 26 zam yapılmasının öngörülmesi üzerine CHP’li Ünal Demirtaştan yasa teklifi geldi. Demirtaş, emekli maaşlarının  Erdoğan’ın maaş zammına endekslenmesini öngören yasa teklifini Meclis’e sundu. Teklifin yasalaşması halinde 12 milyonu aşkın emekliye önümüzdeki Ocak ayında yüzde 26.2 oranında zam yapılacak ve her yıl Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zam tüm emeklilere aynı oranda yansıtılacak.

Ayrım yapılmasın

Demirtaşın Meclise sunduğu 4 maddelik yasa teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasını ve yasaya geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Mevcut düzenlemede memur emeklilerinin maaş zammı, memur toplu sözleşmelerine; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaş zammı ise geçmiş 6 aylık tüketici enflasyonuna göre belirleniyor. Demirtaşın yasa teklifinde ise, ayrım yapılmaksızın bütün emeklilerin aylıklarına, her yıl en az Cumhurbaşkanı ödeneğindeki artış kadar zam yapılması öngörüldü. Teklife eklenen geçici maddeyle de 1 Ocak 2019da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın maaşına yapılan yüzde 26.2lik zammın emeklilere de verilmesi düzenlendi.


Halen yürürlükteki yasaya göre, 1 Ocak 2019da memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 4 oranında zam yapılacak. Ayrıca Haziran-Aralık 2018 döneminde gerçekleşecek 6 aylık enflasyondan temmuzda verilen yüzde 3.5lik zam düşülerek bulunacak ‘enflasyon farkı da bu zamma eklenecek. İşçi, çiftçi ve esnaf emeklileri ise bu yılın Haziran-Aralık döneminde gerçekleşecek enflasyon oranı kadar maaş zammı alacak. Teklifin yasalaşması halinde ise bu hesaplar bir yana bırakılıp doğrudan yüzde 26.2lik zam tüm emekli maaşlarına yansıtılacak.

Asgari ücretin altında

Teklifinin gerekçesinde, emeklilerin yüzde 80inin asgari ücretin altında aylık aldığı, mutfak enflasyonunun yüzde 50lere ulaştığı belirtilirken, mevcut maaş zammı sisteminin adaleti bozduğu, Anayasadaki eşitlik ve sosyal devlet ilkesi gereği nimet ve külfetin cumhurbaşkanları dahil toplumun tüm kesimleri tarafından ortak paylaşılması gerektiği ifade edildi.

Maaşı 74 bin 500 lira olacak

Meclise sunulan teklifin gerekçesinde sosyal güvenlik reformu adı altında emeklilikle ilgili yasal hakların geriye götürüldüğü, aylık bağlama oranının yüzde 70lerden yüzde 35lere kadar düşürülerek emeklilerin geçimlerini sağlayamayacakları maaşlara mahkum edildiği belirtildi. Teklifte, emeklilerin maruz kaldığı mutfak enflasyonunun yüzde 50lere dayandığına dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğana yapılan yüzde 26.2lik zammın bir nebze de olsa emeklileri rahatlatabileceği ifade edildi. Yasa teklifinde yapılan zamla Cumhurbaşkanı brüt maaşının 59 bin liradan, 74.500 liraya yükseldiği belirtildi.
 

Son güncelleme: 10:07 07.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı