• Turkhane Logo

Elektrikle ilgili çarpıcı rapor: Türkiye karanlığa gömülebilir

Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 2018 yılı denetim raporunda elektrikle ilgili endişe verici uyarılar yer aldı.

11:55 19 Ocak 2020 Pazar
Elektrikle ilgili çarpıcı rapor: Türkiye karanlığa gömülebilir
Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 2018 yılı denetim raporunda elektrikle ilgili endişe verici uyarılar yer aldı.



653 projenin işlem görmediğini tespit eden Sayıştay, 2015 yılında tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik kesintilerini hatırlattı ve karanlığın kapıda olduğunu uyarısını yaptı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da “Türkiye karanlığa gömülebilir” dedi

Cumhuriyet’in haberine göre raporda, 2018 yılında yatırım programında olup hiç işlem görmemiş proje sayısının 653 olduğu belirtildi. 100 yatırım projesinden 59’unda da sözleşmeye göre iş bitim tarihinde gecikme yaşandığı tespit edildi. Raporda “Yatırım projelerinden istenilen verimin zamanında sağlıklı sonuçlar elde edilebilmesi mümkün gözükmemektedir” denildi.


Yatırım programında yer alan önemli projelerin zamanında işletmeye alınamaması halinde ülke kaynaklarının verimli kullanılamayacağı uyarısı yer alan raporda şu ifadeler yer aldı:

 “İletim kısıtlarının artacağı ve bu kısıtlar sebebiyle zaman zaman sistemin tehlikeye gireceği, bölgesel sistem oturmalarının oluşabileceği ve hatta 31.03.2015’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik sistem oturması gibi tüm sistemi etkileyebilecek çok daha ciddi problemler ile karşı karşıya kalınabileceği, yakın gelecekte tamamlanacak santralların devreye alınamaması ya da mevcutlara da yük atma talimatı verilme zorunluluğu oluşacak olup iletim sistem güvenliği tehlikeye düşebilecektir.”

Raporu değerlendiren CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“Ulusal güvenliği dahi tehlikeye sokan bu durum dünyadaki en büyük elektrik arızalarının başında gelmekte. Bu olay, AKP’nin liyakatsiz kadrolarının elektrik üretim ve dağıtım planlamalarının çöktüğünü gösteren en acı ispat. Türkiye’nin elektrik iletim sistemini yönetemiyorlar. Türkiye’nin gelecek 10 yıl içindeki elektrik enerji ihtiyacını dahi öngöremiyor, açıklayamıyorlar.”

Son güncelleme: 11:55 19.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı