• Turkhane Logo

​Elektrik harcamasında nasıl tasarruf edilir?

Ekonomik kriz içerisinde olan Türkiye’de enflasyonla birlikte gıda fiyatları artarken, döviz kurlarında yükselişle Türk lirasının değeri her geçen gün düşerken vatandaş geçim sıkıntısı yaşıyor.

15:02 06 Ekim 2019 Pazar
​Elektrik harcamasında nasıl tasarruf edilir?
Ekonomik kriz içerisinde olan Türkiye’de enflasyonla birlikte gıda fiyatları artarken, döviz kurlarında yükselişle Türk lirasının değeri her geçen gün düşerken vatandaş geçim sıkıntısı yaşıyor.



Vatandaşlar mutfağındaki yangını kazandığı maaşla söndüremezken, üstüne bir de üst üste elektriğe, suya ve doğalgaza gelen zamlarla darbe görüyor.

Sözcü’nün haberine göre son bir yılda elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30, gıdaya yüzde 50, Tekel ürünlerine yüzde 60, beyaz ete yüzde 40, süte yüzde 50 zam geldi. Beş kişilik bir ailede tüm faturaların toplamının bin lirayı aştığı belirtiliyor. Türkiye’de çalışanların yüzde 40.30’u, yani 6 milyonu ise asgari ücret alıyor. 


1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 14.9 zam yapılmasıyla daha da şişecek olan elektrik faturalarını azaltmak ise mümkün. CK Enerji Boğaziçi Elektrik, elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak faturalarda yüzde 30’a varan düşüşün mümkün olacağını belirtiyor.

Sözcü, elektrik harcamalarında nasıl tasarruf edileceğini derledi.

Buna atılması gereken adımlar şöyle:

-Elektronik bir cihaz alırken enerji verimliliği A, A+, A++, A+++ cihazları tercih edin.

- Buzdolabınızı güneş alan bir yere veya radyatör, fırın gibi ısı kaynaklarının yanına koymayın.

- Buzdolabı dışarıdan ısı aldıkça içini soğutması zorlaşır ve elektrik tüketimi artar.

- Yemek pişirirken fırının kapağını gereğinden fazla açmayın. Kapak her açılışta fırın sıcaklığı 25-30 derece düşer.

- Çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız.

- Bulaşıklarınızı makinede yıkayın. 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkayarak da yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz.

-Günde üç saatlik kullanımla ayda 31 TL harcayan klasik ampulleri LED ampul ile değiştirerek sağlanacak tasarruf 20 TL.

-Bulaşık makinesini tam kapasite doldurarak ayda 6 TL, ütüyü işlem bitmeden beş dakika önce prizden çekip tabanındaki ısıyı kullanarak ayda 4 TL, buzdolabını güneş olmayan yerde, duvara en az 10 cm uzaklıkta koyarak ayda 9 TL tasarruf etmek mümkün.

Son güncelleme: 15:02 06.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı