• Turkhane Logo

Ekonomistler sanayi üretimini yorumluyor: ‘Yavaşlama kaçınılmaz’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin de olduğu ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.7 arttı.

16:12 16 Ekim 2018 Salı
Ekonomistler sanayi üretimini yorumluyor: ‘Yavaşlama kaçınılmaz’
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin de olduğu ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.7 arttı.




Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1.1 azalırken, bu dönemde arındırılmamış sanayi üretim endeksi yüzde 11 gerileyerek 101.1 oldu.


Dünya gazetesinin haberine göre verileri değerlendiren ekonomistler, yılın geri kalanında sanayi üretiminin azalma yönünde devam edecek gibi göründüğünü belirterek, bunun da milli gelir büyümesi açısından belirgin yavaşlama sinyali anlamına geldiğini kaydediyor.

Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, ağustos ayında, hem bayram tatiline bağlı iş günü kaybı hem de finansal dalgalanmanın etkisiyle, düzeltilmemiş verilerde yıllık bazda yüzde 11lik sert bir düşüş yaşandığını ifade ediyor.

“Bu durumda, üçüncü çeyrekte yıllık üretim artışı yüzde 3ler seviyesinde oluşabilir” diyen Tokalı, “Böylece, ikinci çeyrekte yüzde 5.2 ve ilk yarıda yüzde 6.2 düzeyinde gerçekleşen ekonominin yıllık büyüme oranının, üçüncü ve son çeyrekte yüzde 1-2 bandına gerilediğine tanık olabiliriz. Yılın tamamına ait yüzde 3.7lik büyüme tahminimizi ise koruyoruz” görüşünü dile getiriyor.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Öncü göstergelerin, büyüme eğiliminin yılın üçüncü çeyreğinde belirgin güç kaybettiğine işaret ettiğini” söylüyor ve ekliyor:

“2016nın 3. çeyreğinden beri ilk kez yıllık bazda azalış görülebilir. Buna karşılık, son günlerde açıklanan yeni teşvik ve tedbirleri ile Merkez Bankasının makro ihtiyati duruşunu gevşetmeye başlaması bu zayıflamanın hızını sınırlayabilir. Bu bağlamda, 2018 için büyüme tahminimizi yakın gelecekte yüzde 3e doğru revize edebiliriz.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise sanayi üretiminde önceki aylara göre önemli bir yavaşlama olduğunu kaydediyor.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya, azalma hızının üçüncü çeyrekte de devam ettiğine dikkat çekiyor. Yalçınkaya, Muhtemelen eylül ayı sanayi üretim rakamının negatif gelmesi beklenebilir. Yılın geri kalanında sanayi üretimi azalma yönünde gelecek gibi görünmekte. Buna paralel üçüncü çeyrek büyüme verisinin zayıf gelme ihtimali yüksek görünüyor” diyor.

 

Son güncelleme: 16:12 16.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı