• Turkhane Logo

Ekonomistler: Faizdeki artış çok enflasyon, çok işsizlik demek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, piyasaların beklediği faiz arttırımı kararını açıkladı ve tam 6.25 puan oranında faizleri yükseltti.

15:15 13 Eylül 2018 Perşembe
Ekonomistler: Faizdeki artış çok enflasyon, çok işsizlik demek
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, piyasaların beklediği faiz arttırımı kararını açıkladı ve tam 6.25 puan oranında faizleri yükseltti.



Para Politikası Kurulu eylül ayı toplantısının ardından Merkez Bankası faizi 6.25 puan arttırdı ve yüzde 17.75ten yüzde 24e taşıdı. Merkez Bankasının faiz kararının ardından dolar ve euroda sert düşüş gerçekleşti.

Dolar/TL 6.02 altını görürken, euro 7 TLye dek indi. Merkez Bankası fiyat istikrarı için elindeki tüm araçlarını kullanacağını sinyalini verdi ve yarından itibaren haftalık fonlama yapılacağını duyurdu.


Merkez Bankası açıklamasında şu satırlara yer verdi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Kararın ardından dolarda sert bir düşüş gözlemlenirken, ekonomistler böylesi keskin bir artışın ne anlama geldiğine dair sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu.

Ekonomist Ümit Akçay, 6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış yorumunu yaptı ve ekledi:

Sert ekonomik daralma ile enflasyonun ve cari açığın düşmesi umuluyor. Özellikle TL ile borçlanmak zorunda olan KOBİlerin toplu iflasları, muhtemelen çeşitli kurtarma planları ile törpülenmeye çalışılacak. 6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış. — Umit Akcay (@umitak) 13 Eylül 2018

Ekonomi uzmanı Mustafa Sönmeze göre, bu artış bile doları 5.5 seviyelerine çekmeye yetmeyecek ve daha fazla enflasyonla işsizliğe yol açacak:
6.25 puan artış beklentilerin üstüdür ama çok da işe yaramayabilir Doları 5.50 lere çekemez
mesela Ama yolu açmıştır Şimdi ikinci bir artışı zorlayabilir.
TR yüksek ve yıkıcı faizin etkisi altına da girdi
Bu faiz ile sert kışa girildi Uyum sağlamak zorÇok iflas,çok işsizlik — Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) 13 Eylül 2018
Prof. Emre Alkin ise, Twitterdan yaptığı ve faiz artırma kararını değerlendirdiği paylaşımında, Merkez Bankasının üzerine düşeni yaptığını ve sıranın ekonomideki diğer aktörlerde olduğunu vurguladı:
Merkez Bankası kendisinden bekleneni yaptı. Bundan sonra ekonomideki diğer aktörlerin adım atması gerekiyor. Sadece faiz yükseltme ile sorunlara çare bulamayacağız. Bunu iyice anlamalıyız artık. — emre alkin (@emrealkin1969) 13 Eylül 2018

Ekonomist Murat Sagman ise, böylesi bir artışı beklediğini söyleyenlerden: 400-500 baz puan gibi yüksek faiz artışı bekleyenlerin içindeydim. Merkez Bankası 625 yaparak beklentilerin üstünde bir karar aldı....Dolar TL 6,43 den 6,06 kişi oldu karar sonrasında... — Murat Sagman (@muratsagman) 13 Eylül 2018

 

Son güncelleme: 15:15 13.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı