• Turkhane Logo

Ekonomistler değerlendirdi: Müdahaleye rağmen dolar neden yükseldi

ABD'nin iki bakana yaptırım kararı almasının ardından dolar/TL kuru 5 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırarken yeni haftaya da yeni rekorla başladı.

12:07 07 Ağustos 2018 Salı
Ekonomistler değerlendirdi: Müdahaleye rağmen dolar neden yükseldi
ABD'nin iki bakana yaptırım kararı almasının ardından dolar/TL kuru 5 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırarken yeni haftaya da yeni rekorla başladı.


Dolar/TL kuru, Pazartesi günü erken işlemlerde 5,1167den işlem gördü, ilerleyen saatlerde yükselişi hızlandırdı ve %1.5in üzerinde artışla 5.19 seviyesini de aştı. Akşam saatlerinde kur tekrar yükselişe geçti ve 5.2462 seviyesine çıktı. Türk Lirası hem dolar hem de euro karşısında günlük yüzde 3ten fazla değer kaybına uğradı.

Uzun sürerdir Başkan Erdoğan’ın isteğiyle faiz silahını kullanamayan Merkez Bankası, akşam saatlerinde ek bir müdahale seçeneği olarak bankaların kendisinde tuttuğu döviz munzam karşılık oranlarında indirime gitti. Banka, Rezerv Opsiyon Mekanizması kapsamında döviz imkanı sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a çekerken 2.2 milyar dolarlık dövizi bankaların imkanına sundu.


Merkez Bankasının müdahalesine rağmen ilerleyen saatlerde ise dolar 4.28 seviyelerine çıktı. Euro ise 6.11i gördü.

müdahaleye rağmen dövizin ateşi neden söndürülemedi?

Ahvalnewsin derlediği habere göre  Ekonomist Mahfi Eğilmeze göre Merkez Bankası müdahale etmese daha iyi olacaktı. Eğilmez, piyasanın faiz artışı beklediğini ancak Merkezin ise bunun yerine ROM değişikliğini tercih ettiğini belirtiyor:


Piyasanın faiz artışı beklediği bir ortamda MB, ROM değişikliğiyle yetindi. Bu durumda piyasalar MBnin faizi artırmakta sorun yaşadığı izlenimine kapıldığı için Dolar kuru aldı başını gitti. ROM değişikliği yapmasa daha iyiydi.


/
Ekonomist Ahval yazarı Nesrin Nas da Eğilmezin paylaşımına, Eliniz kolunuz bağlıysa, el göstermeyin bari. Sessiz kalın yorumunu yaptı.



/

Bir süre önce Hürriyetteki yazılarına son verilen ekonomi yazarı Uğur Gürses ise dövizin Türkiyenin hukuka ve siyasi normalleşmeye dönülmeden düşmeyeceğini ifade etti:
Yangına hep geç kalmış itfaiyenin, izleyen günlerde şehirde su dolu tanker gezdirmesine benziyor. Türkiye hukuka ve siyasi normalleşmeye dönmeden kur çözülmez.


/




Son güncelleme: 12:07 07.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı