• Turkhane Logo

​Ekonomist Civelek: IMF ile anlaşılırsa Cumhur İttifakı bitebilir

Ekonomist Uğur Civelek ekonomi gündemini değerlendirdi. Enflasyonun yüzde 19.71 olmasını yorumlayan Civelek, beklenenin üstünde fiyat artışı olduğunu belirtti.

10:26 04 Nisan 2019 Perşembe
​Ekonomist Civelek: IMF ile anlaşılırsa Cumhur İttifakı bitebilir
Ekonomist Uğur Civelek ekonomi gündemini değerlendirdi. Enflasyonun yüzde 19.71 olmasını yorumlayan Civelek, beklenenin üstünde fiyat artışı olduğunu belirtti.





Tüketici fiyatlarında aylık artık yüzde 1.03. İmalat sanayindeki artış yüzde 1.59. Esas ana faktör orası. Maliyet kökenli faktörler hala ciddi. Talep yetersizliğine rağmen yüksek düzeyini koruyor. Ekonomideki sıkıntıların sinyalini veriyor. Ciddi sorunlar var. 


Çekirdek enflasyona göz atmak lazım enflasyonist baskılar konusunda. Tüketici fiyatları yüzde 2.98 arttı. Çok ciddi bir enflasyon baskısı var. Satın alma gücünde erimeler var. Para politikasının sıkı durması lazım. Ekonomik toparlanma şansının daha da ötelenmesi dışında seçenek kalmadığı anlamına geliyor.

Piyasalar bu yılın ikinci çeyreğinde faiz düşüşü bekliyordu. Kimse faiz düşüşü beklemesin. Faizin yükseltilmesi bile gerekebilir diyor enflasyon göstergeleri. İnşaat sektöründeki sıkıntılar ciddileşebilir. Dayanıklı tüketim mallarına talep artmak yerine daha da azalibilir. Her yerde olumsuz sonuçları var.

Yeni ekonomik programın hedefleri vardı. Bu enflasyon rakamları diyor ki, o hedeflere ulaşma şansınız iyice azaldı.

Yapısal reformlar için boş bir terim. 8 Nisanda öğreneceğiz ne olduğunu. TÜSİAD tarafının, mali sektör kesiminin yapısal söyleminin ucu IMF ile anlaşmaya gidiyor. Eksen değişikliği olmasın önermesi var. Siyasi iradenin aynı şeyi anladığından emin değil. Neden? IMF ile anlaşılırsa eğer, karşılığında istenecekler var. Düzenleyici ve denetleyici kuruluşlarda değişiklik talep edecek. BDDKdan kredi karşılığını yükseltmesi talep edilecek. Uzun süre kredi akışı yavaşlayacak. Ekonomiyi daha da yavaşlatacak bu durum. 



Bu da siyasi iradenin boynunda davul, tokmağının da IMFnin elinde olması anlamına gelir. Bu da AKPyi iyice bitme noktasına götürür. IMF ile anlaşmaları o kadar kolay değil. Eğer IMF ile anlaşılırsa, Cumhur İttifakı bozulabilir. MHP ile diğer ülkücü partiler arasındaki temel fark terörle mücadeleye bakış açılarındaki fark. Ortak payda küçülüyor yapısal reform söyleminde. Ekonomi yönetiminde ciddi değişiklikler olabilir. Türkiyenin kaynak sıkıntısı IMF ile anlaşılsın anlaşılmasın devam edecek. Bu yıl yüzde iki oranında daralma ihtimali yüksek. İşsizlik, enflasyon baskısı ciddi. Ne yaparsak yapalım şimdilik bunu değiştiremeyeceğimiz bir rotada duruyoruz.

İkili oynamanın sonuna geldik. Ekonomik hamleler kadar siyasi hamleler de önemli. İkili oyun bitti. Siyasetin önce buna karar vermesi lazım. Buna karar vermeden yapılan her hamle sonuçsuz kalmaya aday.

Son güncelleme: 10:26 04.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı