• Turkhane Logo

​Ekonomist Aktaş: Evet küçüldük de peki ne kadar küçüldük?

Ekonomideki kötü gidişata yönelik uzmanların uyarılarına her geçen gün yenisi ekleniyor.

14:50 28 Mayıs 2019 Salı
​Ekonomist Aktaş: Evet küçüldük de peki ne kadar küçüldük?
Ekonomideki kötü gidişata yönelik uzmanların uyarılarına her geçen gün yenisi ekleniyor.





Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş ise, Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki (GSYH) ilk çeyrekte gerçekleşen küçülmeye dikkat çekiyor ve sanayi üretimindeki düşüşün geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 5.7 düştüğüne işaret ediyor. 


Buradan hareketle, GSYH’nin de ilk çeyrekte yüzde 3-4 aralığında daralmış olması şaşırtmayacak yorumunu yapan Aktaş, TÜİKin, 31 Martta açıklayacağı GSYH verileri ile Türkiyenin ne kadar küçüldüğünün de ortaya çıkacağını hatırlatıyor. 

Dikkat ediniz; “Acaba ilk çeyrek gerçekleşmesi ne olmuştur” diye sormuyoruz, kimse sormuyor zaten. Muhalefet bir yana, iktidardan bile Türkiye’nin ilk üç ayda büyümüş olabileceğine ihtimal veren kimse yok. İlk çeyrekte küçüldük küçülmeye de acaba ne kadar küçüldük, soru bu artık görüşünü dillendiren Aktaş, sanayi üretimindeki geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla gerçekleşen yüzde 5.7lik küçülmeye vurgu yapıyor. 

Bu veriden hareketle, İlk çeyrekte ekonomik daralma yaşanması kaçınılmaz hale geliyor yorumunu yapan Aktaş, Dedik ya, daralmanın oranı ne olacak, artık o tahmin edilmeye çalışılıyor diye yazdıktan sonra, kendi beklentisi ile ilgili de şu öngörüde bulunuyor:

GSYH’nin ilk çeyrekte sanayi üretiminde kaydedilen yüzde 5.7 düzeyinde gerileyeceğine ihtimal verilmiyor. İlk çeyrekteki gerilemenin en fazla yüzde 4 olabileceği, yüzde 3-4 arasında bir oranın ise çok makul sayılması gerektiği ifade ediliyor. Yüzde 3’ün altında daralma bekleyenler de yok değil, onu da not etmekte yarar var. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3-4 arası gelmesi muhtemel görülen daralmayla birlikte Türkiye iki çeyrek üst üste küçülmüş olacak.

Türkiye ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 3 oranında küçülmüştü. İlk çeyrek bazında küçülmeyi ise 2009 yılından sonra ilk kez yaşamış olacağız. GSYH, 2009un ilk çeyreğinde küresel krizin etkisiyle yüzde 14.4’lük rekor bir daralma yaşamıştı. Ekonomi o dönem 2008’in son çeyreği ile 2009’un ilk üç çeyreğinde olmak üzere dört çeyrek boyunca küçülmüştü.

Son güncelleme: 14:50 28.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı