• Turkhane Logo

'Ekonomik sıkıntılar sektörden sektöre atlıyor, çok vahim gelişmeler var'

TL’nin hafif değer kazanması sonrası ekonomide en kötünün geride kaldığına dair bazı yorumlar yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu tezi öne sürenlerin başında geliyor.

11:43 25 Ekim 2018 Perşembe
'Ekonomik sıkıntılar sektörden sektöre atlıyor, çok vahim gelişmeler var'
TL’nin hafif değer kazanması sonrası ekonomide en kötünün geride kaldığına dair bazı yorumlar yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu tezi öne sürenlerin başında geliyor.





Para Analizde yer alan analize göre Durum böyle değil. Belki kur çalkantısı geride kaldı, ama yerini yüksek faiz ve finansman darlığına bıraktı. Bankalar artık kredi verecek durumda değil deniyor.


Ek olarak enflasyonun aşındırdığı harcanabilir gelir ve hızla yükselen işsizliğin de vatandaşı tüketimden soğutarak fasit daire yarattığı belirtilen analizde, ekonomik sıkıntıların sektörden sektöre atladığı kaydediliyor.

Krizin en büyük göstergelerinden olan konkordatoya başvuran şirketlerin sayıları binlerle ifade edilirken bazı firmaların usulsüzlük yaptığı da konuşuluyor.

Son 28 saatte FD Yapı, Yertaş İnşaat ve Dokuzsekiz Müzik konkordato başvurusunda bulunurken, kamunun ödemeleri kesmesi yüzünden sağlıklı taahhüt firmalarının da ödeme güçlüğüne düştüğü görüldü.

Analizde, Kış yaklaşırken sağlık harcamalarının kısılması toplumsal sağlık krizi endişesi yaratıyor görüşü dile getiriliyor.

Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, İlaç Fiyat Kararnamesi’ne göre, ilaç fiyatlandırmasında Euro kuru belirlenirken bir önceki yılın Merkez Bankası günlük Euro satış kuru gerçekleşmesinin esas alındığını, yıllık ortalama Euro değerinin yüzde 70 uyarlama katsayısı ile çarpılarak belirlendiğini aktarıyor.

En çok bilinen ve kolay ulaşılabilen ağrı kesicilerin temininde bile sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Saydan, ilaçları eczanelerde bulamayan vatandaşların bakkallarda, benzinliklerde güvenilir olmayan sahte ürünleri alarak sağlıklarını bozmalarından endişe ettiklerini söylüyor.

Grip salgınlarını önlemek için sonbahar aylarında kullanılan grip aşılarının da depolardan eczanelere az sayıda gönderildiğini, hatta depolarda da yeterli sayıda bulunmadığına işaret eden Saydan, “Risk grubundaki kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için de tehlikeli bir süreç bizi bekliyor. Bu durum, biz eczacılardan kaynaklanmıyor” diyor.

Para Analizin Çok vahim bir gelişme olarak yorumladığı durum ise tarım sektöründe. Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan ise, dövizde yaşanan dalgalanmaların traktör ve biçerdöver alımında ciddi durgunluğa sebep olduğunu kaydediyor.

Beklentimiz yıl sonunda daralmanın yüzde 40-50 arası bir kümülatife varması yönünde diyen Armağan, Bu daralma, yıl başında bütçe çalışmalarını geçen yılki pazar büyüklüğüne yani 75 bin adet pazara bakarak yapan tüm firmaları ve yan sanayilerini müthiş bir durgunluk içine itti diye konuşuyor ve ekliyor:

Yıllık izin kullanımlarının çok dışına çıkan duruşlarla ve stok azaltma çalışmaları ile sadece ana sanayi değil, yan sanayi de ayakta duramaz hale geldi. Çok firma kapandı.




 

Son güncelleme: 11:43 25.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı