• Turkhane Logo

‘Ekonomik krize önlem alınmazsa Türkiye Venezuela gibi olur’

Alman Die Welt Gazetesi, Türkiye’nin borcu borçla kapatma yoluna gittiği için krizin daha derin ve uzun süreceğine işaret ederek eğer Ankara ekonomik tedbir almazsa Türkiye’nin Venezuella ve Arjantin gibi olacağını yazdı.

20:49 04 Eylül 2018 Salı
‘Ekonomik krize önlem alınmazsa Türkiye Venezuela gibi olur’
Alman Die Welt Gazetesi, Türkiye’nin borcu borçla kapatma yoluna gittiği için krizin daha derin ve uzun süreceğine işaret ederek eğer Ankara ekonomik tedbir almazsa Türkiye’nin Venezuella ve Arjantin gibi olacağını yazdı.

Die Welt Gazetesi, Türkiye’nin borcu borçla kapatma yoluna gittiği için krizin daha derin ve uzun süreceğine işaret etti. Merkez bankasının işlevsizleştiğini ve Erdoğan istikrarsız güven vermeyen politikaları nedeniyle Türkiye’nin mali krizi aşmasının çok zor olduğunu belirtti. Ankara’nın ciddi tedbirler almaması halinde, Türkiye’nin Venezuela ve Arjantin gibi olacağını belirten gazete, yıl sonunda Türkiye’deki enflasyon oranın yüzde 25 ile 30 aralığında seyredeceğini yazdı.

Yazıda, Türkiye’nin içinde bulunduğu mali ve siyasi krizi konusunda uzmanların görüşlerine yer veriliyor. Yüksek enflasyona karşı ve Türk Lirası’nda yaşanan krizin önüne geçmek için ekonomi politikasında net ve somut adımlar atması gerektiğine işaret ediliyor. Süregelen politikaların devam etmesi halinde Türkiye ekonomisinde yaşanabilecek senaryo hakkında şu yorum yapıldı:

‘Türkiye aksi durumda Venezuela’da olduğu gibi bir yüksek enflasyon sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Venezuela’da durum şu anda tamamen kontrolden çıkmış. Ülkenin para birimi olan Bolivar’daki değer kaybı nedeniyle, ülkede hayat pahalılığı yüzde 16.000’in üzerinde seyrediyor. IMF ekonomistleri, yakında enflasyon oranın bir milyona ulaşacağı kehanetinde bulunuyor. Yüzde 30’luk enflasyon oranıyla Venezuela’yı Arjantin izliyor. Bu ülkeleri Libya, İran ve Türkiye takip ediyor.


Dikkat çekici olan nokta ise, enflasyon sorunu ile karşı karşıya olan ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik tablo aynı: Değer kaybeden para birimi ve yüksek enflasyon. Arjantin Merkez Bankası, ekonomik krizi aşmak için yüzde 60 oranında faizleri yükseltmesine rağmen, ülkenin para birimi olan Peso bu yıl yarıdan fazla değer kaybetti. Ülke Başbakanı Maurico Macri, 2015 yılından bu yana liberal reformlar yapıyor. Ne Macri’nin ne de merkez bankasının yaptığı reformlar yetmedi, çünkü çok geç kaldılar. Devlet iflasıyla karşı karşıya kalan ülke, ektiğini biçiyor. Buenos Aires son 60 yıl için de 20 kez IMF’den yardım çağrısında bulundu. Macri, mayıs ayında Washington’a acil çağrıda bulunduğu sırada, yatırımcılar panik içinde paralarını geri çekti. Geçtiğimiz haftalarda, IMF  milyarlarca dolar değerindeki kredi ödemeleri konusunda hesap yaptığını duyurunca, Arjantinliler, hesaplarını boşaltarak elindeki Peso’yu dolara çevirdi. Macri, reformlar konusunda yavaş adımlar atıyor. Arjantin, gelişmekte olan ülkeler karşısındaki prestijini kaybettiği sıralarda, önce  uluslararası yatırımcılar, daha sonra ise, ülkedeki işverenler Peso’yu gözden çıkardı. Şimdi ise şu risk ortada duruyor: Arjantinliler kendi paralarının güvenliği için hesaplarında dolar tutuyor ve dolar çekiyorlar’

Ahval



 

Son güncelleme: 20:49 04.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı