• Turkhane Logo

‘Ekonomi yönetimi kendi yarattığı illüzyona inanıyor’

Eski Borsa İstanbul Başkanı, Gelecek Partili İbrahim Turhan, ekonomi yönetiminin kendi oluşturduğu illüzyonun etkisinde kaldığını ve gerçeklikten tamamen koptuğunu belirtti. Turhan, durumun 'endişe verici' olduğunu kaydetti.

19:15 27 Temmuz 2020 Pazartesi
‘Ekonomi yönetimi kendi yarattığı illüzyona inanıyor’
Eski Borsa İstanbul Başkanı, Gelecek Partili İbrahim Turhan, ekonomi yönetiminin kendi oluşturduğu illüzyonun etkisinde kaldığını ve gerçeklikten tamamen koptuğunu belirtti. Turhan, durumun 'endişe verici' olduğunu kaydetti.


İki dönem AKP’den milletvekili olan, Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’nin kurucularından İbrahim Turhan ekonomi yönetimini sert sözlerle eleştirdi, yarattıkları illüzyona inandıklarını belirtti.
Turhan, sosyal medya üzerinden bugün açıklanan ekonomi verileriyle ilgili yapılan açıklamaları değerlendirdi. Turhan’ın açıklaması şöyle:

GERÇEKLİKTEN KOPTULAR


“Bugün açıklanan verilerle ilgili ekonomi yönetiminin yaptığı ve basında yer alan değerlendirme, kendilerinin de bizzat kendi oluşturdukları illüzyonun etkisinde kaldıklarını ve gerçeklikten tamamen kopmuş olduklarını düşündürüyor. Endişe verici bir durum.

Türkiye’nin görece çabuk toparlanmakta olduğu doğru. Yıl sonunda büyüme rakamının, birçok uluslararası kuruluşun Türkiye ile ilgili karamsar tahminlerinden nispeten iyi olacağını düşünüyorum. Bununla birlikte bu,
“sorun yok” demek değil. Hâlâ geçen yılın bile çok gerisindeyiz.

Ekonomi yönetiminin “V çıkışının ilk sinyalini” gördüğü Mayıs ayındaki sanayi verisi yılın başıyla karşılaştırıldığında hâlâ yüzde 22 daralmaya karşılık geliyor. Veya şöyle söyleyelim; sanayi üretiminin yılın ikinci çeyreğindeki seviyesi tam yedi yıl önceki düzeye gerilemiş!

Güzelim sinyalleri bozan bir başka veri; iktisadi faaliyet açısından kritik önem taşıyan ciro endeksi. Ekonomideki satışlar Mayıs ayında düzeyi, Türkiye’yi uçuracak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz gündekinin bile gerisine düşmüş.

EKONOMİ DARALIYOR

Kapasite kullanım oranı hâlâ geçen yılın aynı ayındakinin yüzde 7 ve 2018 Ağustos krizinden sonraki en düşük seviyesinin yüzde 4 altında. Kısacası toparlanma var ama en iyi senaryoda bile ekonomi daralıyor, ekmeğimiz küçülüyor. Tüketici güveni de Temmuz’da yüzde 2,7 geriledi.

Öte yandan “çarkları daha hızlı çevirme” konusunda ihtiyatlı olmakta yarar var. Zira bu görece olumlu büyüme performansı bayağı yüksek bir maliyetle geliyor. Enflasyon, gelişmiş ülkelerin 30 katı, gelişen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerdekinin ise 3 katından fazla.

REZERV GİZEMİ VAR

Geçen yılın sonuna göre kur yüzde 15 arttığı halde Merkez Bankasının dış varlıkları yüzde 2,5 azalmışken iç varlıklardaki büyüme yüzde 225 yazıyla ifade edeyim iki yüz yirmi beş. Tabii bir de ekonomi yönetiminin hâlâ duymazdan geldiği şu “rezerv gizemi” var…

ÇARKÇIBAŞI MOTORU YAKABİLİR

Çarklar hızlı dönmesine dönecek de çarçkıbaşı iş bilmezlik yüzünden motoru hepten yakmazsa iyi. Meşhur kıssada; vezir olunca kendi haklılığını kanıtlamak için yaşlı babasını kolcu zoruyla derdest ettirip huzuruna getiren hayırsız evlada edilen söz ne kadar hikmetliymiş…”

Son güncelleme: 19:15 27.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı