• Turkhane Logo

Ekonomi uzmanları, Albayrak’ın açıkladığı yeni paketi nasıl değerlendirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Program adıyla (YEP) açıkladığı hükümetin makro ekonomik yol haritasına ilişkin ekonomi uzmanı ve yazarlardan ilk değerlendirmeler geldi.

14:15 30 Eylül 2019 Pazartesi
Ekonomi uzmanları, Albayrak’ın açıkladığı yeni paketi nasıl değerlendirdi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Program adıyla (YEP) açıkladığı hükümetin makro ekonomik yol haritasına ilişkin ekonomi uzmanı ve yazarlardan ilk değerlendirmeler geldi.





İktisatçı Mustafa Sönmez pakete ilişkin “Damat hedeflerinin hiçbir iç tutarlılığı yok” değerlendirmesinde bulundu. Sönmez, Twitter hesabından şunları yazdı:


Bütçe açığını milli gelirin yüzde 3üne kadar artıracağını açıklıyor Damat. Zamlar, vergiler, elde kalan kamu varlıklarının haraç mezat satışı doludizgin devam edecek demektir. Damatın YEPinde, T. Varlık Fonu ile Ağaoğlundan sonra enerji firmalarının ve KOİ yüklenicilerinin kurtarılacağı da açıklanmış oldu.

Damatın en büyük palavrası 2019un yüzde 0,5 büyüme ile kapanması ve izleyen yıllarda yüzde 5 üst üste büyüme. Gelin görün ki, yüzde 5 büyümeye rağmen işsizlik yüzde 12ye yakın devam ediyor!. İnsan biraz tutarlılık var mı diye bakar yahu. Damatın palavra YEPinin evlere şenlik hedefleri. Tutarsız, inandırıcılıktan uzak. Her şeyi bir yana bırakıp büyüme -işsizlik hedeflerini yan yana koyunca absürdlük ortaya çıkıyor. - Büyüme% İşsizlik% 20190-512,9; 2020-511,8; 2021-510,6; 2022-59,8.

Kafadan üç yıl üst üste yüzde 5 büyüme derken, işsizlikte pek eli sıkı. Bütçe açığı zam,vergi, şirket kurtarma emareleri ile dolu. Enflasyon hedefi de inandırıcı değil En önemlisi damat, İstanbul depremini onun getireceği yıkımı es geçiyor! Önceki 2018 Damat YEP hedeflerini hatırlayın, bugünkünün palavra düzeyini daha iyi anlarsınız. Bu damat hedefleri daha çok yabancı yatırımcılara bir vitrin ama bu vitrine aldanacak yabancı yatırımcı olduğuna inananın da aklına turp sıkayım.”
  Damatın en büyük palavrası
2019un yüzde 0,5 büyüme ile kapanması
ve izleyen yıllarda % 5 üst üste büyüme.
Gelin görün ki, %5 büyümeye rağmen işsizlik %12ye yakın devam ediyor!. İnsan biraz tutarlılık var mı diye bakar yahu:)) — Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) September 30, 2019
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Albayrak’ın açıkladığı yeni paketin “merdiven altı mı” hazırlandığını sordu. Twitter’dan değerlendirme yapan Gürses “Bütçe açığı tahminleri (2019-2022): Bakanın sunumunda salonda bulunanlara dağıtılan hali ile sırasıyla yüzde 2.9, yüzde 2.9, yüzde 2.9, yüzde 2.6. Bakanın sunumda açıkladığı yüzde 2.9, yüzde 2.9, yüzde 2.5, yüzde 1.5. Bu ciddiyet düzeyindeki program ‘merdiven altı’ mı hazırlandı? Bu yüzden ana metin hâlâ bakanlık sitesinde yayımlanamadı…” dedi. Gürses Şuna ikna oluyorum giderek; Bakan Albayrakın sunduğu yalan ekonomik dünya bizleri değil kayınpederini ikna etmeye dönük...Kısa vadede siyasi olarak iki büyük metropole patladı az değil ifadelerini kullandı.
  Bütçe açığı tahminleri (2019-2022):
Bakanın sunumunda salonda bulunanlara dağıtılan hali ile sırasıyla % 2.9, % 2.9, % 2.9, % 2.6
Bakanın sunumda açıkladığı
% 2.9, % 2.9, % 2.5, % 1.5

Bu ciddiyet düzeyindeki program merdiven altı mı hazırlandı? — uğur gürses (@ugurses) September 30, 2019 Ekonomi yazarı Ümit Akçay, Albayrak’ın “Türkiye yeni bir ekonomik modele geçiyor” sözlerini alıntılayarak “Söyledi mi bu modeli, neymiş? Benim izlediğim açıklamada yoktu, yanlış lansman mı izledim acaba?” yorumunda bulundu.

Bakan Albayrak’ın “Varlık Fonu, cari dengeyi güçlendiren, ülkenin stratejik hedeflerini destekleyen ve özel sektör işbirliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarıyla birlikte bu sürece katkıda bulunacak” açıklamasını eleştiren Akçay, “Gerçekte olan: Varlık fonu inşaatçıları kurtarıyor” dedi.

Büyüme tahmini ile işsizlik ve cari açık tahminleri arasında bir uyum olmadığını söyleyen Akçay “Olay sahiden yukarıda şakasını yaptığım gibi mi gerçekleşmiş diye düşünüyor insan” ifadelerini kullandı.
  Bakan Albayrak, bugünkü açıklama:
Varlık Fonu, cari dengeyi güçlendiren, ülkenin stratejik hedeflerini destekleyen ve özel sektör işbirliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarıyla birlikte bu sürece katkıda bulunacak.

Gerçekte olan:
Varlık fonu inşaatçıları kurtarıyor

Son güncelleme: 14:15 30.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı