• Turkhane Logo

Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD’nin yapamadığını TÜİK başardı!

Salgında ABD’de on milyonlarca kişi işsiz kaldı. Geçen ay sadece 49 bin kişi istihdam edilebildi. TÜİK verilerine göre ise Türkiye salgın döneminde istihdam edilen kişi sayısını 1 milyon 314 bin kişi artırmayı başardı.

10:44 09 Şubat 2021 Salı
Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD’nin yapamadığını TÜİK başardı!
Salgında ABD’de on milyonlarca kişi işsiz kaldı. Geçen ay sadece 49 bin kişi istihdam edilebildi. TÜİK verilerine göre ise Türkiye salgın döneminde istihdam edilen kişi sayısını 1 milyon 314 bin kişi artırmayı başardı.



ABD’de geçen yıl işsizlik yardımına başvuranların sayısı 38,5 milyonu geçti. On milyonlarca kişi pandemi nedeniyle halen işsiz. Geçen ay sadece 49 bin kişi istihdam edildi. Türkiye’de ise salgının görüldüğü geçen yıl mart ayında 26 milyon 133 bin kişi istihdam edilirken, bu rakam ekim ayında 27 milyon 447 bin kişiye çıktı. Türkiye, pandemi sonrası istihdam edilen kişi sayısını 1 milyon 314 bin kişi artırmayı başardı.

BİR AYDA 49 BİN KİŞİ İŞ BULABİLDİ


ABD Çalışma Bakanlığı’nın Ocak ayı istihdam ve işsizlik raporuna göre işe alımlar yavaşlarken, işten çıkarmalar arttı. İşverenler, 2021’in Ocak ayında sadece 49 bin kişiye istihdam sağladı. Bu veri, ekonomik gerilemeye yol açan koronavirüsün son bir yılda ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini halen koruduğunu gösteriyor. Mart ayından beri işsizlik yardımına başvuranların sayısı ise 38.5 milyonu geçti.

MİLYONLARCA ABD’LİYE 1.400 DOLAR DAĞITILACAK

Geçen yıl milyonlarca Amerikalı’ya 3 bin dolar pandemi yardımı yapan ABD, 1,9 trilyon dolarlık korona salgını yardımı dağıtacak. Paketin kabul edilmesiyle birlikte ABD’de on milyonlarca kişiye 1.400 dolarlık nakit yardımı yapılacak, eyalet yardımlarına ilave olarak haftada 400 dolarlık işsizlik yardımı sağlanacak.

TÜRKİYE’DE SALGIN SÜRESİNDE İSTİHDAM EDİLEN SAYISI ARTTI

ABD’de geçen aya ilişkin istihdam verileri açıklanırken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son açıkladığı veri ise geçen yıl Ekim ayına ilişkin işsizlik verileri oldu. Ekim döneminde işsizlik oranı 0,7 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Türkiye’de salgının görüldüğü geçen yıl Mart ayında istihdam edilen kişi sayısı 26 milyon 133 bin kişi iken bu rakam ekim ayında ise 27 milyon 447 bin kişiye çıktı. Pandemi sonrasındaki 7 ayda istihdam edilen kişi sayısı 1 milyon 314 bin kişi arttı.

TÜİK’İN VERİLERİ ELEŞTİRİLİYOR

TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı ve işsiz sayısı ile Kovid-19’un istihdam üzerinde oluşturduğu tahribatı gizlediği iddiasıyla eleştiriliyor. Nisan 2020’den bu yana uygulanan işten çıkarma yasağı nedeniyle TÜİK’in dar tanımlı/standart işsizlik verileri, işgücü piyasalarındaki gerçek tabloyu yansıtmıyor. TÜİK, sadece araştırmanın yapıldığı referans haftasından geriye doğru 4 hafta içinde iş arayanları işsiz sayıyor. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği uygulanması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözüküyor.

ABD, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ EKONOMİSİNE SAHİP ÜLKE

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkesi ABD aynı zamanda dünyanın ikinci büyük imalatçısı. Ayrıca dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi. 331 milyonluk nüfusu ile ABD kişi başı gelir 63 bin dolar dünyanın dokuzuncu yüksek kişi başına GSYİH’e sahip ülkesi. Amerikan doları ise uluslararası işlemlerde kullanılan ve dünyanın önde gelen rezerv para birimi.

TÜRKİYE’DE HALKIN BÜYÜK KISMI YOKSUL

83 milyonluk nüfusu ile Türkiye ise kişi başına düşen 9 bin dolarlık milli gelir ile milli gelir sıralamasında ülkeler arasında 78. sırada kendine yer buldu. Türkiye, dünyanın 19. büyük ekonomisi. Türkiye’deki sektörel GSYİH dağılım yüzde 8,9 tarım, yüzde 27,3 sanayi ve yüzde 63,8 hizmet şeklinde oldu. Türkiye’de en zengin kesimin geliri, en yoksul kesimin gelirinin 7,7 katı. Türk-İş’in verilerine göre ülkedeki 65 milyon vatandaş açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Son güncelleme: 10:44 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı