• Turkhane Logo

Dünya elektrikli araçlardan vergi almıyor; bizde fahiş vergiler yükleniyor

Türkiye'de elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edildi ancak MTV'nin dışında ÖTV'ye yapılan zamların 10 kattan fazla olduğu ortaya çıktı.

09:20 20 Şubat 2018 Salı
Dünya elektrikli araçlardan vergi almıyor; bizde fahiş vergiler yükleniyor
Türkiye'de elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edildi ancak MTV'nin dışında ÖTV'ye yapılan zamların 10 kattan fazla olduğu ortaya çıktı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba yasa tasarısının görüşmelerinde elektrikli araçlara ilişkin vergi düzenlemesi de yapıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) yanı sıra Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) fahiş zamların yapıldığı kayıtlara geçti.

Hürriyet Gazetesinde yer alan habere göre, elektrikli otomobillere yönelik sadece motorlu taşıtlar vergisi (MTV) yükünün eklendiğini düşünülürken, arka planda ÖTV oranları 10 katın üzerinde artırıldı.
Temiz enerji ile çevreye zarar vermeyen araçlar sınıfında kabul edilen elektrikli araçları dünya teşvik ederken Türkiye’de fiyatların yüzde 33 ila 60 arasında zamlanmasına yol açacak.


Sıfır emisyonlu olmaları ve petrole bağımlılığı ortadan kaldırmalarıyla otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli otomobiller tüm dünyada teşvik edilirken, Türkiye’de art arda vergi zammı yapılıyor.

Meclis’e sevk edilen torba tasarıya kadar elektrikli otomobillerden sadece yüzde 3 ila 15 arasında ÖTV alınırken, MTV ise alınmıyordu. Bu da bu araçlara yönelik bir teşvik olarak algılanıyordu. Ancak torba tasarıyla birlikte ilk önce elektrikli otomobillerden de artık MTV alınacağı ortaya çıktı.

KİMSE FARK BİLE ETMEDİ

Bu düzenlemede benzinli ve dizel otomobiller için ödenen MTV’nin yüzde 25’i kadar bir miktar belirlendi.



Ancak son tasarının içerisinde herhangi bir gerekçe ve açıklama belirtilmeden sadece ‘ÖTV Kanununun II sayılı listesi güncellenmiştir’ ifadesi yer aldı. Bu fark edilmeyen zamma göre elektrikli otomobillerin ÖTV oranları 10 katın üzerinde artarken, Meclis’ten geçmesi halinde mevcut elektrikli otomobillerin fiyatları yüzde 33 ile yüzde 60 arasında zamlanacak.

BABAYİĞİTLERE VERGİ DARBESİ

Geçtiğimiz hafta ‘yerli otomobil’ için çalışmalara başlayan ‘babayiğitler’ ilk resmi açıklamasını yaparak üretilecek otomobillerin tek platformda geliştirilecek üç elektrikli modelden oluşacağı bilgisini verdi. İlk prototipleri 2019’da ortaya çıkacak ilk yerli elektrikli otomobilin 2020 yılında satışa sunulacağı açıklandı. Ama tam bu noktada elektrikli otomobillere yönelik hem fahiş ÖTV zammı hem de sıfır olan MTV oranlarının en az 500 TL olarak belirlenmesi, yerli otomobile de büyük darbe vuracak.

 

Son güncelleme: 09:20 20.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı