• Turkhane Logo

Dövizdeki kontrol edilemeyen yükseliş dövizle askerliği askıya aldırdı

Dövizdeki kontrol edilemeyen yükseliş ve akabinde meydana gelen dalgalanma, yurtdışında ikamet eden ve dövizle askerlik yapmak isteyenleri vurdu.

12:17 25 Ağustos 2018 Cumartesi
Dövizdeki kontrol edilemeyen yükseliş dövizle askerliği askıya aldırdı
Dövizdeki kontrol edilemeyen yükseliş ve akabinde meydana gelen dalgalanma, yurtdışında ikamet eden ve dövizle askerlik yapmak isteyenleri vurdu.

Bedelli askerlik yasa tasarısının içinde ani bir değişiklik ile ücreti ikiye katlanan dövizle askerlik işlemleri bilinmeyen bir tarihe kadar ertelendi. 

BEDELLİ ASKERLİK YASASI İÇİNDE DÖVİZLE ASKERLİK ÜCRETİ İKİYE KATLANDI

26 Temmuz’da yasalaşan bedelli askerlik teklifiyle dövizle askerlik şartlarında değişiklik yapıldı. Torba yasa halinde yapılan değişiklikle, dövizle askerlik yapacak gurbetçilerin ödeyeceği rakam bin eurodan 2 bin euroya yükseltildi. Ayrıca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, daha önce muaf tutuldukları askeri eğitim, internet ortamından almak şartıyla yeniden getirildi.


Yasa değişikliği 3 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak başvuru kabul işlemleri askıya alındı. Bundan habersiz, aldığı randevu gereği konsolosluklara giden dövizli askerlik adayları aldığı cevap karşısında büyük şaşkınlık yaşadı.


/


SEBEP DÖVİZDEKİ ARTIŞ

Dövizle askerlik başvurusu yapmak için Frankfurt Başkonsolosluğu’na giden ancak eli boş dönen bir Türk vatandaşı IPA’ya, konsolosluktaki memurdan ‘’Dövizdeki artış sebebiyle işlem yapmıyoruz.” cevabı aldığını aktardı. Başkonsolosluk, başvuru alamamalarının gerekçesi olarak yeni yasanın uygulama yönetmeliğinin ellerine ulaşmadığını öne sürdü. Konsolosluğun sosyal medyadan paylaştığı mesaj vatandaşı tatmin etmezken, mesajın altına yöneltilen sorulara konsolosluktan cevap gelmedi.

5 GÜN SONRA DUYRULDU

İngiltere’deki Türk vatandaşları da aynı belirsizliği yaşadı. Konsolosluktan cevap alamayan asker adaylar konuyu sosyal mecralarda kendi aralarında tartışarak anlamaya çalıştı. Bir kullanıcı, ‘’Konsoloslukta dövizle askerlik falan yok, yapmıyorlar. Yeni kurun gelmesini bekliyorlarmış.’’ bilgisini paylaşarak genel merakı giderdi.
/


Öte yandan Londra başkonsolosluğu, işlemlerin durdurulduğunu 5 gün gecikmeyle duyurdu. İlanda, başvuru işlemlerinin ne zaman geri başlayacağına açıklık getirilmedi.


/

DUYRULAN GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER

Londra Başkonsolosluğu’nun 8 Ağustos’ta yaptığı duyuruda güncel değişiklikler  şöyle sıralanıyor:

-Daha önce banka aracılığıyla yapılan dövizle askerlik ödemelerinin doğrudan Başkonsolosluğumuzca tahsil edilmesine imkan tanınmıştır.

-Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır.

-Yükümlülere Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alma şartı getirilmiştir.

-Dövizle askerlik hizmeti uygulamasında ödenecek döviz miktarı 1.000 (bin) Avro yerine 2.000 (iki bin) Avro olarak tespit edilmiştir.


LONDRA KONSOLOSLUĞU: İŞLEMLERİ DURDURDUK

Konsolosluk duyurusu şu hatırlatmayla bitiyor: ‘’Bununla birlikte, uzaktan eğitim şartı dahil gerekli teknik altyapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar dövizle askerlik hizmeti başvuru işlemleri 3 Ağustos 2018 itibarıyla durdurulmuştur. Başvuruların yeniden kabul edilmeye başlanacağı tarih ayrıca bildirilecektir.’’

/

EKŞİ SÖZLÜK’TEN YARDIM İSTEDİ

Amerika’da yaşayan bir kişi ise, Ekşi Sözlük portalından yardım istedi. Konsolosluktan tatmin edici cevap alamadığını yazan vatandaş, ‘’Bu kanun yürürlüğe girdiğinden beri dövizle askerlik işlemini Amerika’da yapabilen birileri var mı acaba?’’ diye sordu.

DÖVİZLE ASKERLİK NEDİR?

Yurt  dışında çalışan ve maaşını yurt dışında bulunan bir şirketten alan ya da yurtdışında oturma ve çalışma izni olan ve en az 3 yıl boyunca yurtdışında kalan T.C. vatandaşlarınının askerlik yükümlülüğü karşılığı parayı devlete ödemek suretiyle askerliğini yapmış sayılması durumu olarak tanımlanıyor.

SON 10 YILDA DÖVİZLE ASKERLİK BEDELLERİ:

23 Şubat 2008: 5 bin 112 euro

15 Aralık 2011: 10 bin euro (Temel eğitim kalktı)

20 Temmuz 2013: 6 bin euro

27 Ocak 2016: 1.000 euro

3 Ağustos 2018: 2 bin euro
CHPDEN BİLAL ERDOĞAN TEPKİSİ: KENDİSİ DÖVİZLE ASKERLİK YAPMIŞ BİRİSİDİR

Son güncelleme: 12:17 25.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı