• Turkhane Logo

Döviz krizi büyüyor, bankalar topu BDDK’ya attı

Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun döviz işlem platformu foreks vasıtasıyla döviz ve altın alınmasını yasaklaması bankaları mudi ile karşı karşıya getirdi.

12:12 06 Mayıs 2022 Cuma
Döviz krizi büyüyor, bankalar topu BDDK’ya attı
Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun döviz işlem platformu foreks vasıtasıyla döviz ve altın alınmasını yasaklaması bankaları mudi ile karşı karşıya getirdi.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara “Foreks ekranlarını 28 Nisan 2022 tarihinden itibaren kapatın” talimatı vermişti. Sürpriz döviz yasağı mudi ile bankaları karşı karşıya getirirken, internet bankacılığında ve mobil uygulamalarda tam bir kaos hâkim.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), BDDK’dan “dövizde işlem krizine” dair müzakere talebinde bulundu. Birliğin banka genel müdürlerine ilettiği BDDK’ya yönelik yazısında, foreks yasağının yol açabileceği riskler dile getirildi.


BDDK, bankaların platformlar üzerinden gerçekleştirdiği döviz işlemlerini şube, hazine ve mobil bankacılık uygulamalarına yönlendirmelerini istemişti.

DÖVİZ İŞLEM YASAĞI KARARINDA GERİ ADIM ATILACAK MI?

BDKK’ya gönderilen yazıda, “Bir üyemizden alınan başvuru üzerine düzenlemeye ilişkin tereddütler ile döviz işlem kanallarının sınırlandırılmasının bankalar açısından yol alacağı operasyonel riskler üyelerimiz ile değerlendirilmiştir.” ifadeleri dikkati çekti.

Kronos’a konuşan bir bankacı, “TBB, BDDK’nın geri adım atmasını beklemiyor. Buna rağmen foreks kararının sektörle istişare edilmeden alındığını kayıtlara geçirmek için böyle bir yazı gönderildi.” dedi.

İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYAN BANKALAR TOPU ÜST KURUL’A ATTI

Türkiye Bankalar Birliği, 52 banka adına BDDK’ya şu soruları yöneltti:

1) İlgili yazıda belirtilen müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para işlem platformları kapsamına hangi tür platformların dahil edilmiştir?

2) Yabancı para platformlarından yapılan işlemlerdeki para birimi kısıtı, sadece bir bacağı Türk Lirası olan işlemleri mi kapsamaktadır?

3) Bu talimat ile bankaların bu platformları platformlar üzerinden kur risklerini gidermek amacıyla işlem yapan tüzel kişilerin işlemleri kısıtlanacak mı?

4) Platform kısıtlamalarına sadece spot işlemler mi dahil? Yoksa tüzel kişilerin hedge amaçlı yapmış olduğu vadeli işlemleri de dahil mi?

5) Çok uluslu şirketlerin kullandığı 3’üncü partiler tarafından işletilen birden fazla bankanın fiyat sağlayıcısı olduğu çoklu fiyat sağlayıcı platformları da düzenleme kapsamında mı?

6) Çoğunlukla çok uluslu şirketlerin kullandığı yerel bankaların tek fiyat sağlayıcı olduğu platformlar da düzenlemeye dahil mi?

“OLDU OLACAK DÖVİZ BÜROLARINI DA KAPATIN”

BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen imzalı karar  TBB ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne (TKBB) tebliğ edilmişti.

Her iki kuruluş kararı üyelerine iletirken, sosyal medyada “Oldu olacak döviz büroları da kapatılsın.” eleştirileri dikkati çekti.

“DÖVİZ İSTEYEN ŞUBEYE GELSİN” MESAJI

Kararda, “Tüm müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para (YP) işlem platformlarından yeni işlem yapılmaması, limit belirlemelerinin gözden geçirilmesi, müşteri memnuniyetinin sürekliliğinin sağlanması bakımından YP işlem taleplerinin şubeler, hazine birimleri, mobil ve internet bankacılığı kanalları üzerinden gerçekleştirilmesinin sağlanması gerekli görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Son güncelleme: 12:12 06.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı