• Turkhane Logo

Döviz çiftçileri de vurdu: Kriz önlenmezse bataklığa sürükleniriz

Döviz kuru, enflasyon, faizlerdeki artış ve yaşanan ekonomik kriz çiftçileri de vurdu. 130 liradan gübre ve 6 liradan mazot almak zorunda kalan çiftçiler zor günler yaşıyor.

16:25 04 Eylül 2018 Salı
Döviz çiftçileri de vurdu: Kriz önlenmezse bataklığa sürükleniriz
Döviz kuru, enflasyon, faizlerdeki artış ve yaşanan ekonomik kriz çiftçileri de vurdu. 130 liradan gübre ve 6 liradan mazot almak zorunda kalan çiftçiler zor günler yaşıyor.



Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma tarım sektörünü zora soktu. Girdi maliyetlerinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyleyen sektör temsilcileri, devlet destekli politikaların yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtiyor. Ekonomik sorunların etkisiyle üretimin sekteye uğramaması için üretim odaklı devlet politikalarının acilen devreye sokulması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, nakit akışının sağlanarak üreticiye nefes aldırılmasını öneriyor.

K24’te yer alan haberde, Kürt bölgesindeki çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekildi. Buna göre, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, döviz kurundaki artışların tarım sektöründeki işverenleri de etkilediğini söyledi.


Baysal, işveren haklarını korumaya dönük çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle dedi:

“Dövizdeki dalgalanma ülke içerisinde hareket eden her ürünle ilgili etkileşim sağladı. Gübre ve akaryakıt fiyatlarının enflasyon üzerindeki artışları, doğal olarak tarım sektörünü başka bir yöne götürecek.”

Rakamları doğru seviyeye getirebilecek bir politikanın olmadığını ve dolayısıyla çiftçilerin ne yapacağını bilmediğini sözlerine ekleyen Baysal, Kürt illerinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fiyat belirlemesi gerektiğini ifade etti:

“Bir planlamanın yapılması gerekiyor. TMO, piyasanın gerçekliği üzerinden fiyat politikasında bir hareketlilik gösterirse çiftçiler önünü görebilecektir. Öte yandan ekin dönemi yakınlaştı, 6,8 civarında bir akaryakıt fiyatının olduğu bir yerde bununla baş edecek bir ortam bulunmuyor.”

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Tarım Konseyi üyesi Süleyman İskenderoğlu ise gübre fiyatlarında çok ciddi bir artışın söz konusu olduğunu vurguladı, kimyevi tarım ilaçlarının tamamının döviz üzerinden ithal edildiğini söyledi.

İskenderoğlu, gübreye ve kimyevi tarım ürünlerine acil teşvik verilmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçilerin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağından söz eden İskenderoğlu, “Çiftçi kendi buğdayını 951 liraya, sertifikalı tohumu ise 2,10 kuruşa satın alıyor. Dolayısıyla doğrudan zararda” dedi.

Kürt illerinde çiftçilerin çok zorlandığını sözlerini yineleyen İskenderoğlu, “Bu krizin önüne geçilmezse hepimiz bataklığa sürükleniriz” ifadelerini kullandı.

Lice Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Samet Pakdemir, yem ve gübre fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“55 liradan satılan yem torbası şu an 80 lira, 80 liradan satılan gübre ise şu an 120 liradan satılıyor. Çiftçi bu durumda ne yapacağını bilmiyor. Karşılaştığımız herkes hayvancılığı ve çiftçiliği bırakacağını söylüyor. 130 liradan gübre ve 6 liradan mazot alacak çiftçi için bu çok ağır bir yük. Tonu 900 liradan satılan arpa buğday ise şu an 1100 liraya satılıyor.”

Bu yıl Diyarbakır’da kuraklığa bağlı olarak normalde ortalama dekar başına 400-500 kilo olan rekolte, mevcut durumda 300-350 kiloya gerilemişti. Aynı düşüş Mardin, Urfa ve Çukurova Bölgesi’nde de yaşanmıştı.

Son güncelleme: 16:25 04.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı