• Turkhane Logo

Doran Acemoğlu'ndan kritik yorumlar

Dünyanın önde gelen ekonomistleri arasında gösterilen Prof. Daron Acemoğlu, ekonomik krizin bitmediğini belirterek, krizin bitmesi için Türkiye'de ekonomik ve sosyolojik değişiklikler olması gerektiğini vurguladı.

21:31 20 Aralık 2019 Cuma
Doran Acemoğlu'ndan kritik yorumlar
Dünyanın önde gelen ekonomistleri arasında gösterilen Prof. Daron Acemoğlu, ekonomik krizin bitmediğini belirterek, krizin bitmesi için Türkiye'de ekonomik ve sosyolojik değişiklikler olması gerektiğini vurguladı.

Acemoğlu, Krizin en büyük problemi Türkiyedeki şirketlerin, dolayısıyla bankaların bilançolarındaki problemler. Bunlar temizlenmedi, daha kötü de olabilir. Çünkü inşaat sektörü Türkiye için de bankalar için de çok önemli ve inşaat sektöründeki durum hiç iyi değil. Bu problemleri 1-2 yıl daha yaşayacağımızı düşünüyorum görüşünü dile getiriyor. 

Ocak ayında Doğan Kitaptan çıkacak olan Dar Koridor kitabı ve Türkiye ekonomisi hakkında T24ten Şirin Payzının sorularını yanıtlayan Prof. Acemoğlu,  uzun süreli büyüme ve eşitliği getiren büyüme için kapsayıcı kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:
Türkiye son 17 sene içinde hızlı büyüdü. Ama bu büyümenin niteliğine bakarsanız, özellikle 2006dan sonraki büyüme, devlet eliyle inşaat sektörüne bağlı, Türkiyedeki kredinin patlamasına bağlı eşitsizliği artıran bir büyüme var. Bu yüzden sürekli bir probleme giriyoruz. Probleme girmemiz komplo teorilerinden değil, seçtiğimiz büyüme stratejisinden kaynaklı. Kapsayıcı olmayan bir büyüme stratejimiz var.
Türkiye ekonomisindeki en büyük problemin üretkenlik olduğunu söyleyen Acemoğlu, Türkiyenin üretken bir şekilde büyümesi lazım. Son 10 yıldır üretkenliğin artışı sıfır. Üretkenlik olmadan büyümeye çalışıyoruz bu da olmaz diyor. 
Ekonomik problemlerin sosyal değişimler olmadan doğru yönde çözüleceğine inanmıyorum. Türkiyenin politik ve sosyal durumu aynı kaldığı sürece olmaz diyen Acemoğlu, Ekonomik politikayı bir mühendislik gibi yapamazsınız. Sosyal güdülerin doğru tarafa gitmesi lazım. Birkaç şirketin eline daha fazla güç vermek bunların devletle iş yapmasını sağlamak kapsayıcı büyümeyi getirmeyecek. Toplumun özgürlüğünün, sesinin ve özgüveninin artması lazım yorumunu yapıyor. 
Ali Babacanın yeni kuracağı partide görev alacağına yönelik kulisler de sorulan Acemoğlu, cevap vermekten kaçınırken, Türkiyenin daha değişik organize olması lazım. Bu hem sosyal olarak ve siyasi olarak doğru dedi.
Doğan Kitaptan ocak ayında çıkacak Dar Koridor kitabında özgürlüğün önemine vurgu yapıldığını belirten Acemoğlu, Güçlü devlet birçok toplumda var ama problem şu ki güçlü devlet olduğu zaman onu kontrol etmek de çok zor. Dar Koridor dediğimiz bir fikir hem güçlü ve nitelikli bir devlet olması hem de bu devletin gücüne rağmen toplumun denetiminde olması. Dar Koridor bu iki güç odağının dengeli bir hale gelmesiyle kurulan bir fikir. Hem devlet nitelikli olacak hem de toplum devleti denetleyebilecek araçlara ve özgüvene sahip olacak ifadesini kullanıyor. 
Dünya genelinde bir mutsuzluk ve tatminsizlik olduğunu söyleyen Acemoğlu, dünya genelindeki gösterilerin temelinde kurumlara olan güvenin ortadan kalkması olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Brezilyada o kurumlara olan güven yolsuzluklarla çöktü, ABD ve İngilterede globalizasyondan ve teknolojiden ortaya çıkan eşitsizlik, bazı insanların çok zengin olmasıyla çöktü. Meksikada ise yolsuzluk ve devlet kurumlarının çalışmamasıyla çöktü. Bu güvenin çöküşü insanları tatminsiz hale geliyor ve kurumlara güvenmediğinde sokaklar da çok daha gerçek ve alternatif bir hale geliyor.
Bu güvenin ortadan kalkma nedenini de en basitiyle kurumlarımızın dünyanın değişen teknolojisine ayak uyduramaması olduğunu söyleyebiliriz. Son 30 yıldaki teknolojik gelişmeler ve küreselleşme tamamen her şeyi değiştirmeye başladı. Ne kurumlar ne refah devleti buna adapte olabildi. Fırsatlar çok eşitsiz bir şekilde dağılmaya başladı. Bazı insanlar sistemden daha fazla yararlandı bazıları unutuldu. Bu da bir tepki ortaya çıkardı. Bu Tepkiyi Türkiyede de Avrupada da gördük. Gelişmekte olan ülkelerde görüyoruz.

Son güncelleme: 21:31 20.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı