• Turkhane Logo

Donmaya hazırlanın: Doğalgaza yüzde 35 zam yolda

AKP Hükumeti 2021 yılı başından bu yana doğalgaza 7 kez zam yaptı.

13:29 17 Eylül 2021 Cuma
Donmaya hazırlanın: Doğalgaza yüzde 35 zam yolda
AKP Hükumeti 2021 yılı başından bu yana doğalgaza 7 kez zam yaptı.



Uluslararası piyasalarda doğalgaz ucuz olmasına rağmen yapılan zam oranı yüzde 19’a ulaştı. Şimdi de doğalgaz üreticisi ülkelerden kötü haber geldi. Fiyatlar fırladı. Bu kış vatandaşın faturaları yüzde 35 daha artacak. Karadeniz’de doğalgaz müjdesi açıkladıkça zam yapan AKP’nin zamlarıyla geçen yıl 300 lira fatura ödeyen vatandaş bu yıl 447 lira ödemek zorunda kalacak.

Faturalarını ödemekte zorlanan vatandaşlar önümüzdeki kış soğukta oturacak. Enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, uluslararası piyasalarda doğal gaz fiyatının yüksek oranda arttığını duyurdu. Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasının da kabaracağını dile getiren Aktürk, “Gelecek üç dört ayda Türkiye’nin toplam gaz faturasında, nasıl bir kış mevsimi yaşanacağına ve Avrupa’daki mevcut yüksek fiyatların devamına bağlı olarak yüzde 30-35’lik bir artış bekliyorum.” dedi.


AKP, DOĞALGAZ UCUZKEN FATURALARA YÜZDE 19 ZAM YAPTI

Aktürk’ün Enerji Günlüğü’ndeki yazısında duyurduğu zamlar dünyada doğalgaz ucuz olmasına rağmen bu yıl başından bu yana vatandaşa yansıtılıyor. 2021 Ocak ayında başlayan doğalgaz zamları her ay otomatiğe bağlandı. Haziran ayına kadar aylık yüzde 1 toplamda yüzde 6’ya ulaşan zamlar Temmuz ayında fırladı. 1 Temmuz itibariyle ısınma faturalarına yüzde 12,9 artış yapıldı. Bu yılın ilk 7 ayında zam oranı yüzde 19’a ulaştı.

300 TL DOĞALGAZ FATURASI ÖDEYENLER BU YIL 357 LİRA ÖDEYECEK

AKP Hükumeti, Azerbaycan, İran ve Rusya’dan alınan doğalgaz fiyatlarında düşüş olunca vatandaşa indirim olarak yansıtmadı. Geçen yıl 300 TL fatura ödeyen vatandaşlar şimdiye kadar uygulanan zamlar yüzünden bu yıl 357 lira ödeyecek. Aylık fatura bedeli 57 lira artmış olacak. Kombilerin yandığı 6 ay boyunca vatandaşlar geçen yıla göre en az 342 lira fazla ödeyecek.

YÜZDE 35 ZAM EKLENİNCE VATANDAŞ DONACAK

Bu yıl başından beri yapılan zamlara dünya piyasalarındaki yüzde 35’lik zamlar eklenince faturalar yanacak. Emekliler, asgari ücretliler her 100 liralık faturada 35 lira ekstra para ödemek zorunda kalacak. 342 liralık faturalara yüzde 35’lik artışla 105 lira ilave yük gelecek. Böylece en düşük doğalgaz faturası 447 liraya fırlayacak.

Market ve pazardaki zamlar yüzünden maaşlarını yetiremeyen vatandaşlar her ay 447 lira doğalgaz faturası ödeyemezse soğukta kalacak.  Vatandaş ya kombileri kısacak ya da maaşını doğalgaz faturasına yatıracak.

Son güncelleme: 13:29 17.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı