• Turkhane Logo

Dolar tarihi zirveyi aştı, AA ‘Türk lirasına saldırı’ haberi geçti

Dolar/TL kuru, hafta başından bu yana sert yükselişine devam ediyor. Güne 7,20 TL'nin üzerinde başlayan dolar kuru 7,24'lük tarihi seviyelere çok yaklaştı.

10:55 07 Mayıs 2020 Perşembe
Dolar tarihi zirveyi aştı, AA ‘Türk lirasına saldırı’ haberi geçti
Dolar/TL kuru, hafta başından bu yana sert yükselişine devam ediyor. Güne 7,20 TL'nin üzerinde başlayan dolar kuru 7,24'lük tarihi seviyelere çok yaklaştı.



Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası’nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Bu sabahki ilk işlemler ise 7,21 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Saat 09.30’dan sonra dolar/TL kuru, 7.24’ü aşarak tarihi zirvesini yeniledi.

Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018’de 7,24 ile görülmüştü.


Saat 08:20 itibarıyla dolar/TL’de 7,2170’ten; euro/TL’de 7,80’den işlemler gördü. Dolar kuru, öğlen olmadan 7.2460 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı.

ANADOLU AJANSI: TÜRK LİRASINA SALDIRIYORLAR

Dolar kuru tarihi zirvesini yenilerken Anadolu Ajansı’ndan (AA) geçen haber, gazetelerin internet sitelerinde, “Türk lirasına saldırıyorlar” başlığıyla haber yapıldı.

Londra merkezli bazı finansal kuruluşların, dünkü işlemlerde ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya çalıştığı, ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediklerinden temerrüde düştükleri öne sürüldü. AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği belirtilen bilgilere göre, serbest piyasanın kurallarına uymayan işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği bildirildi.

Haberde, “Serbest piyasanın kurallarını hiçe sayan bankaların Türk piyasasına yönelik manipülatif ataklarını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yatırımcı toplantısına denk getirmesi ise dikkati çekti. Söz konusu işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği öğrenildi,” yorumu yapıldı.

Son güncelleme: 10:55 07.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı