• Turkhane Logo

​'Dolar 7 lira olur' tahminine ekonomist yorumları: 'Hiç mantıksız değil'

Dünyanın büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türk lirasının 12 ay içinde yüzde 15 düşeceğini ve 7 TL'yi görebileceğini tahmin edince gözler bir kez daha ekonomistlere çevrildi.

09:37 30 Nisan 2019 Salı
​'Dolar 7 lira olur' tahminine ekonomist yorumları: 'Hiç mantıksız değil'
Dünyanın büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türk lirasının 12 ay içinde yüzde 15 düşeceğini ve 7 TL'yi görebileceğini tahmin edince gözler bir kez daha ekonomistlere çevrildi.





Independent Türkçe’ye konuşan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, Goldman Sachs’ın notuna ilişkin olarak, faizlerin yılın ikinci yarısında ineceğini ve ekonomide iyi veri akışının devam edeceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Yıl sonu Dolar/TL beklentisi ise 6,20 lira seviyesinde...


“Yaz aylarında turizm gelirlerinin artması, gıda fiyatlarındaki iyileşme hem veriler iyi gelecektir hem de para girişi olacaktır diyen Erbaş, Döviz kurlarında eylül-ekime kadar çok bir oynama beklemiyorum. Eylülden sonraki süreçte faizler aşağı indikçe, 6,20’lere, 6,30’lara doğru TL zayıflaması görebiliriz. Ama o süreçte yurtdışından girecek dövizin bir denge oluşturabileceğini düşünüyorum. Sene sonu 6,20 ile bitirilirse 2020’nin ilk üç ayı için 6,30-6,35’li bir kur hedefimiz var görüşünü dile getiriyor.

Ekonomist Atilla Yeşilada ise Türk Lirası tahminlerinde “ekonomik veriler” ve “politik gerçekler” olmak üzere iki yolun izlendiğini ancak mevcut konjonktürde ABD-Türkiye arasındaki siyasi gerilimin en önemli konu olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor:

“Türk Lirası için iki tane gelecek var. Bir tanesinde sadece ekonomik verilerden yola çıkarsınız, diğerinde politik gerçeklere bakarsınız. Ekonomik verilerden yola çıkarsanız Türk Lirası, Goldman Sachs’ın dediği kadar değer kaybetmez. Yüzde 5 falan daha değer kaybeder çünkü cari açık kapandı. Ancak yabancıların da çok önem verdiği bir İstanbul seçimleri gerginliği var. Seçimlerin yenilenmesi ekonomide büyük belirsizlik yaratacak. ABD ile krizler de bitmiyor. S-400’ün yanı sıra Reuters’ın haberleştirdiği, konsolosluk görevlisi hakkında iddianame hazırlandığı iddiası var. Bu sorunların çözülmeyeceğini varsayarsak 7 seviyesi hiç mantıksız değil.”

Türkiyenin S-400lerden vazgeçeceğini savunan Yeşilada, Türkiye’nin ABD’ye rağmen Rusya’dan S-400 füzelerini satın almasının mümkün olmadığını düşünüyor.

S-400’lerin Türkiye’ye girmesinin sonuçlarının çok ağır olabileceğini ifade eden ekonomist, “Sonunda ABD’yle bir uzlaşma yolu bulunacak ancak bu,  Amerika’nın piyasalar aracılığıyla Türkiye’ye şantaj yapmadan ya da zorlamadan gerçekleşmeyecek diyor.

Ahlatcı Yatırımdan Tonguç Erbaş’ın S-400 krizine yönelik değerlendirmesi ise “Piyasanın S-400’leri ya da F-35’leri risk algısı olarak algıladığı doğrudur. Ancak ben o kadar tedirgin edecek bir F-35 ya da S-400 polemiği olmadığını düşünüyorum şeklinde. Ancak yine de yaptırım ihtimali üzerine şu notu düşüyor:

Eğer ABD yaptırım kararı alırsa, ki ben böyle bir beklenti içerisinde değilim, o zaman kur tarafında tedirginlik olacaktır. O zaman Goldman Sachs’ın beklentisine doğru gidebiliriz. Ancak bu sürecin hem NATO hem ABD-Türkiye ilişkileri içerisinde halledilebilir olduğunu düşünüyorum.”

Son güncelleme: 09:37 30.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı