• Turkhane Logo

Dolar, 2022 yılının zirvesini gördü

Dolardaki küresel güçlenme Dolar/TL kurunu bu yılın zirvesine çıkardı.

11:49 19 Temmuz 2022 Salı
Dolar, 2022 yılının zirvesini gördü
Dolardaki küresel güçlenme Dolar/TL kurunu bu yılın zirvesine çıkardı.

Küresel piyasalarda güçlü dolar fiyatlamaları kısmen de olsa devam ederken işlemciler yaklaşan merkez bankası toplantılarını ve ABD şirketlerinin bilançolarını yakından izliyor.
Dolar/TL kuru 17.53ün üzerini test ederek 2022 yılının en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL kuru yılbaşından bu yana yüzde 30u aşan yükseliş kaydetti.
Türkiyede Piyasalar kapalı olduğu 14 temmuzda en yüksek seviyeyi gören dolar 17.53 bandında işlem görüyor.
ABD’de enflasyon beklentilerinin tahminlerin üzerinde gerilemesi ile son iki işlem gününde düşen dolar, bu sabah değer kazanıyor.
Euro/Dolar paritesi 1,01 üzerindeki seyrini sürdürdü.
ABDde enflasyonun geçen hafta 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından Fedin 100 baz puanlık faiz artışına gitmesi ihtimali güçlenmişti ancak bazı Fed yetkilileri, hala 75 baz puan artışına gidilmesine sıcak baktıklarının sinyalini vermişti.
ERDOĞANIN İRAN ZİYARETİ İZLENECEKBugün AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İran ziyaretinde Putin de dahil yapacağı görüşmelerden çıkabilecek sonuçlar izlenecek.
Haftanın kalanında Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz artışı yapması beklenen toplantısı izleniyor. Japonya faiz kararı da bu hafta izlenecek.
Haziran sonunda 17.5425 ile 20 Aralıktan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, BDDKnın döviz fazlası olan bazı şirketlere TL kredi sınırlamalası sonrası 16.03e kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 17.5e doğru kademeli yükseldi. Kur yükselişin arından 17.5 etrafında birkaç gündür dalgalı bir seyre başladı.
Dolar/TL bu sabah saat 08.22de 17.45/17.49 seviyesinde işlem gördü. Türkiyenin 5 yıllık CDSsi ise 900 puana yaklaştıktan sonra dün günü 848/863 puandan tamamladı.
Bu verilere göre TLnin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 24.5 seviyesinde. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TLnin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.
PİYASALARDA KKM İZLENİYORCDSin 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift yaneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.
Bu kapsamda yakından takip edilen TCMB net uluslararası rezervleri 8 Temmuz itibarıyla 2002den beri en düşük seviye olan 6.1 milyar dolara kadar geriledi. Bankacılar öncü verilerden toplam rezervlerin de 100 milyar doların altını kısa sürede görebileceğini hesaplıyor.
Öte yandan dün açıklanan bütçe verilerine göre haziranda kur korumalı mevduat hesaplarının Hazineye maliyeti 16.1 milyar TL oldu. Böylece Hazineye toplam maliyet 37.2 milyar TLye ulaştı. KKMnin Hazine haricinde TCMBye de maliyeti bulunuyor. Piyasalar maliyetten çok KKM hesaplarının döviz talebi oluşturup oluşturmayacağını izliyor.

Son güncelleme: 11:49 19.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı