• Turkhane Logo

Diyanet’e bütçe dayanmıyor: 7.7 milyarlık ödenek 8.3 milyara yükseltildi

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan 7.7 milyarlık ödenek, altı ay sonunda 8.3 milyar olarak güncellendi.

15:18 09 Ağustos 2018 Perşembe
Diyanet’e bütçe dayanmıyor: 7.7 milyarlık ödenek 8.3 milyara yükseltildi
Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan 7.7 milyarlık ödenek, altı ay sonunda 8.3 milyar olarak güncellendi.

İlkokullarda okullaşma oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde, ancak buna karşın bir yılda 1002 imam hatip lise ve ortaokulu açıldı. 2015’te 150 bin olan Kuran kursu öğrencisi sayısı ise 2017’de 305 bine yükselmiş durumda. 

AKP iktidarıyla birlikte en çok tartışılan kurum haline gelen Diyanet, bu harcamaları “kurumsal kapasite ve yetkinliği geliştirmek” iddiasıyla yapıyor.

Bütçe büyüklüğü ve harcamaları ile Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi önemli bakanlıkları bile geride bırakan Diyanet, geçen yıl “bütçesi yetmediği için” aldığı ek ödeneklerle gündeme gelmeye devam eden Diyanet, 8 yılda bütçe kanunu ile kasasına toplam 38.8 milyar TL koydu. Ancak ek ödeneklerle bu rakam 40.8 milyar lirayı buldu. 


Diyanet İşleri Başkanlığının yılın ilk 6 ayındaki gerçekleşmeler ve ikinci dilime ilişkin öngörülerin yer aldığı Mali Durum ve Beklentiler Raporu yayımlanırken bir kez daha ek ödenek ayrıldığı ortaya çıktı.

BirGün gazetesinden Nurcan Gökdemirin haberine göre, geçen yılı da ek ödenek alarak 7.3 milyarlık harcama ile tamamlayan Diyanete, bu yıl için yüzde 12lik artışla 7.7 milyarlık bütçe ödeneği ayrıldı. Ancak altı ayın sonunda 4 milyar lira harcayan kurum, yıl sonu gerçekleşme tahminini 8.3 milyar lira olarak güncellendi.

Ocak-haziran döneminde bütçesinin yüzde 52sini harcayan Diyanetin harcama kalemleri arasında geçen yıla göre en yüksek artış, yıl içinde yapılan özel düzenlemelerle en düşük maaşın 3 bin liraya çıktığı personele yapılan harcamalarda yaşandı.

100 bini imam-müezzin, 20 bini kadrolu Kuran kursu öğretmeni, 20 bini geçici Kuran kursu öğreticisi, 3 bini vaiz ve bin 250si müftü olmak üzere personel sayısı 144 bin 250ye ulaşan Diyanet, bu kadroya sosyal güvenlik primleri ile birlikte 3.8 milyar TL ödedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaşın da rapora yazdığı sunuşta bütçelerinin yüzde 95inin personel harcamalarına gittiğinin altını çizdiği belirtiliyor.


  / DİYANET DE ERDOĞANIN İZİNDE: FIKIH GÜNCELLENMEYE MÜSAİTTİR / DİYANETİN FİTRE HESABINA GÖRE 56 MİLYON KİŞİNİN FİTRE ALMASI GEREKİYOR / İNCEDEN DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA: SEN BU İŞE KARIŞMA AYIP / 15 TEMMUZ’DA DİYANET BAŞKANI DA MİT MÜSTEŞARI’NA İSTİHBARAT VERMİŞ DİYANET ŞİRKET KURDU: ‘DİYANET TV’ MEDYA GRUBU OLDU!

Son güncelleme: 15:18 09.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı