• Turkhane Logo

Devalüasyon yabancıya yaradı!

TL'deki değer kaybı yabancılara yaradı. Ağustos'ta 10 konuttan birini yabancı yatırımcı aldı.

12:02 23 Eylül 2018 Pazar
Devalüasyon yabancıya yaradı!
TL'deki değer kaybı yabancılara yaradı. Ağustos'ta 10 konuttan birini yabancı yatırımcı aldı.





Ağustos ayında yüzde 11 ile son 6 aylık ortalamayı aşan yabancılara konut satışı tarihi zirvesini yapmış oldu. Vatandaşlık kazandıracak konut bedelinin 250 bin dolara düşürülmesi bu trendi daha da hızlandıracak.


REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos sonuçları açıklandı. Türkiye’nin 81 şehrinin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son üç ayda yüzde 1.44, son altı ayda yüzde 3.48, son bir yılda yüzde 9.00, son üç yılda yüzde 36.47, son beş yılda ise yüzde 84.82 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 1.18 artış gösterdi. Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.39 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 82.30 artış gerçekleşti ve endeks değeri 182.3’e ulaştı.

Kur artışı, yabancılar ve gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirince konutta yabancılara satış rekor kırdı. Araştırmaya göre yabancıların toplam satışlar içinden aldıkları pay yüzde 11’e ulaşırken, bu oran son 6 aylık ortalama olan yüzde 9’un 2 puan üzerinde gerçekleşti. Ağustos’ta satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 58’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artış yaşandı.

“GELİRİ DÖVİZ OLANLAR İÇİN AVANTAJ”

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ağustos 2018 sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 11’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıkan yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı” dedi.
 

Son güncelleme: 12:02 23.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı