• Turkhane Logo

Depoda 10 günlük gaz kaldı: Doğalgaz kesintisi kapıda

İran’ın Türkmenistan’dan gelen gazı kısması sonrası sanayi tesislerinde doğalgaz kesintisine gidildi. Depolarda 10 günlük gaz olduğu ortaya çıktı. Konutlar için de gaz kesintisinin yaşanabileceği öğrenildi. Doğalgaz sorununun 15 Mart’a kadar sürmesi

12:50 25 Ocak 2022 Salı
Depoda 10 günlük gaz kaldı: Doğalgaz kesintisi kapıda
İran’ın Türkmenistan’dan gelen gazı kısması sonrası sanayi tesislerinde doğalgaz kesintisine gidildi. Depolarda 10 günlük gaz olduğu ortaya çıktı. Konutlar için de gaz kesintisinin yaşanabileceği öğrenildi. Doğalgaz sorununun 15 Mart’a kadar sürmesi


İran’ın vanayı kısması doğalgaz krizini beraberinde getirdi. Sanayide 3 günlük doğalgaz kesintisi başladı. Tuz Gölü’ndeki depolarda 10 günlük gaz bulunurken, BOTAŞ’ın acil önlem almaması halinde konutlar için doğalgaz kesinti ide gündeme gelebilecek.

İRAN TÜRKMENİSTAN’IN GAZINI PAHALIYA BİZE SATIYOR


Enerji uzmanı Mehmet Doğan, depoda 10 günlük gazın olduğunu dikkat çekti. Rusya’dan gaz alan özel şirketlerin tahkim konusu olan problemler bulunduğunun altını çizen doğan, şirketlerin açtıkları davaları tahkimde kaybettiklerini belirtti. Türkiye’nin İran üzerinden Türkmenistan’dan doğalgaz aldığını ifade eden Doğan, “İran bize doğalgaz veriyor ama Türkmenistan’dan aldığı gazı veriyor. İran ucuza aldığı Türkmenistan gazını bize daha pahalıya satabiliyor. Buradaki sıkıntı İran’ın kuzey bölgeleri çok soğuk olduğu için bize göndereceği gazı kısıp bize öyle gönderiyor” dedi.

MART ORTASINA KADAR SIKINTI DEVAM EDECEK

Doğalgaz sorununun havalar ısınıncaya kadar süreceğini belirten Doğan, “İstanbul’da hava sıcaklığı 10 dereceyi bulursa sorun normale döner, aynı şey İran içinde geçerli. Ama havanın tekrar soğuması halinde daha başka problemlerle karşılaşabiliriz. Havalar 10 dereceleri gördüğünde, İran bize gaz vermeye başlar biz de bu esnada Tuz Gölü’ndeki depoyu doldururuz. Belki ufak sıyrıklarla kalan günleri atlatırız. Ama Mart 15’e kadar bu sıkıntıları yaşayacağız gibi görünüyor” dedi.

DOĞALGAZIN YERİNE KONULABİLECEK BİR ALTERNATİF YOK

Türkiye arz güvenliği sorunlarını daha önce de yaşadığının altını çizen Doğan, “Geçmişte yaşadığımız krizler bugünkünden daha ciddi krizlerdi. Elektrik santrallerine giden gazı kıstık, onun yerine hidroelektrik santrallerini çalıştırdık. Belki çok az elektrik kesintisi oldu ama bir sorun yaşamadan bugünlere geldik. Gazı kestiğimiz zaman direkt elektrik kesintisine uğramak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü onun yerine koyabileceğimiz su kapasitesi çok kısıtlı” diye konuştu.

ACİL DURUM SENARYOSU YOK

Bu tür sıkıntılı durumlar için acil durum senaryosunun bulunmadığını öne süren Doğan, “Herhangi bir tüketim büyüklüğüne bakmadan, sanayisine bakmadan bir çok sektörü kapattılar. Hiçbir planlama yapmadan herkesin gazını kıstılar. “Bu durumlara karşı plan yaptınız mı?” diye sorduğumuzda “Biz tüm olasılıkları çalıştık” diyorlar. Bu şekilde planlama olmaz. Sokaktan birine sorsak, böyle bir durum var ne yapılması lazım, o da “Herkesi kısalım” der. Şu an yapılan da bu” dedi.

Son güncelleme: 12:50 25.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı