• Turkhane Logo

Denizbank’ın sorunlu kredileri 20 milyarı aştı

Döviz ve faizdeki artış reel sektörde gizli bir deprem yaratırken firmaların alıp ödeyemediği krediler de bankaların en büyük korkusu haline geldi.

10:58 10 Mayıs 2018 Perşembe
Denizbank’ın sorunlu kredileri 20 milyarı aştı
Döviz ve faizdeki artış reel sektörde gizli bir deprem yaratırken firmaların alıp ödeyemediği krediler de bankaların en büyük korkusu haline geldi.


Türkiye’nin en büyük bankaları bu yıl uygulamaya geçen uluslar arası mali raporlama kuralları nedeniyle bilançolarında gizledikleri kredi sorunlarını artık gizleyemez hale gelince ‘dünyanın en sağlamlarından’ biri olarak  adlandırılan Türk bankacılık sektörünün kirli çamaşırları da adeta ortalığa saçılmış oldu.

Bilanço bazında son örnek Rus Sberbank’ın sürpriz bir kararla bu yılın ilk çeyreğinde satışa çıkardığı Türkiye’deki iştiraki Denizbank oldu. Türkiye’de futbol kulüpleri ve tarım sektörünün en önemli kreditörleri arasında yer alan bankanın sorun yaşadığı kredilerin tutarı son altı ayda 5 milyar lira büyüyerek 20 milyar lira barajını aştı.


Bu hafta açıklanan ve bankanın internet sitesine konulan üç aylık bilanço verilerine göre Denizbank’ın üç aydan fazla ödenmediği için yakın izlemeye aldığı kredilerin toplam büyüklüğü 14.1 milyar lirayı buluyor. Banka buna ek olarak hala standart krediler içinde yer alan 1.55 milyar liralık kredisini de yakın izlemeye almadan uzatmış durumda. Ek olarak 4.35 milyar liralık donuk alacak yani halk diliyle ‘batık’ olarak adlandırılan kredisi bulunuyor. Böylece Denizbank’ın sorunlu kredi portföyü 20 milyar 33 milyon lirayı buluyor. Söz konusu rakam bankanın 116.2 milyar liralık toplam kredi portföyünün yüzde 17.5’ine ulaşırken uluslar arası ölçekte de kabul edilebilir seviyelerin üzerine çıkmış durumda. Açıklanan son rakamlara göre sorun yaşanan kredi portföyündeki son 6 aylık büyüme ise yüzde 33 gibi önemli bir seviyede gerçekleşti. Sorunlu kredi portföyünün büyüklüğü Eylül 2017’de 15 milyar lira düzeyindeydi.

Zorlu Grubu Denizbank hisselerini 2006 yılında 3.2 milyar dolar toplam piyasa değeri üzerinden Belçikalı bankacılık devi Dexia’ya satmıştı. Dexia küresel krizin ardından küçülme kararı çerçevesinde 2012 yılında bankayı 3.5 milyar dolara Rus Sberbank’a devretti. Bankanın son piyasa değeri 4.4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Rus medyası Mart ayında Sberbank’ın satış için Arap yatırımcılarla görüştüğünü yazmıştı. Banka açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak 603.6 milyon liraya ulaştırdığını duyurmuştu.

Son güncelleme: 10:58 10.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı